СМРТ Зорана Модлија, чувеног диск-џокеја, радијског водитеља и пилота, потресла је његове многобројне пријатеље и сараднике, а рокер Бора Ђорђевић може да се сврста у обе категорије. Путеви су им се укрстили још седамдесетих, у Борином акустичарским данима, пре настанка "Рибље чорбе". Почетком 1975. њих двојица су основала групу "Хајдук Станко и јатаци", а заједнички рад осликан је кроз још неколико песама у том периоду.

- Веома ме је погодила вест да међу нама више није мој драги пријатељ Зоран Модли - утучено ће за "Новости" Бора Чорба. - Он је, вероватно, био први прави ди-џеј у бившој Југославији. По начину вођења емисија, био је посебан и аутентичан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Преминуо познати радио водитељ Зоран Модли

Бори сећања сама навиру...

- У то пионирско време рока, радио сам сонгове за емисију такође покојног Драгана Јелића, "Од доручка до ручка", и ту сам упознао Модлија. Студио Б се налазио на врху зграде "Борбе", па после емитовања програма, Зоран мазне кључеве од портира, ја га сачекам у студију, и онда се зезамо и снимамо, понекад и до ујутру. Тако је настала песма "На путу за Стамбол". Сећам се, као данас. Седим са гитаром у студију, микрофони намештени, Зоран укључује магнетофон, и певамо. Из неколико покушаја направили смо, у то време, веома популарну песму. Касније сам успео да убедим људе из ПГП РТБ да објаве сингл где је "Стамбол" био на А страни, а на Б страни песма "Анђелија, чувај се Турака". Свирали су Роберт Немечек, Љуба Хендрикс... Сингл је, после много перипетија, изашао, али није доживео велики успех јер је недостајала спонтаност коју смо имали Модли и ја.

Бора и Зоран у КСТ 1977. године Фото приватна архива

Подсећа Ђорђевић и на остале песме које су њих двојица снимили, и то са групама "Заједно" и "Сунцокрет" - "Острво цвећа", "Рокенрол дуку дуку" и "Гили гили блуз".

- Ту је и "Буги вуги за диск-џокеја". Зоран је тражио да му направим песму. Нас двојица смо се и приватно дружили. Мало се зна да је његов отац Јосип био конструктор авиона, па отуда толика Зоранова љубав према њима.

Легендарни рокер никада неће заборавити једну "пилотску" авантуру.

- Не треба ни да наглашавам да сам увек био у кокпиту кад је возио капетан Модли. Најлуђи доживљај сам имао кад смо једном из авиона бацали летке за концерт "Рибље чорбе" на Сајму. Авион се звао "утва 66" - наводно, извиђачки, јер је био толико бучан да се чуо надалеко. Имамо једну кацигу, и то малу, и смењујемо се. Један носи кацигу док не почне сувише да га стеже, па да другом, да не полуди од буке. Обиђемо Зрењанин, Нови Сад, Сремску Митровицу, Шабац, и кружимо око Београда, кад ме Модли пита: "Хоћеш ли да возиш? Дупле команде". Кажем - хоћу. Истог момента смо пропали једно 500 метара, па ми је то убило жељу за пилотирањем. Тако сам, захваљујући драгом Зорану Модлију, накратко био пилот. Покој му души.