ИТАЛИЈА је земља пријатељ овогодишњег "Тамбурица феста", светског фестивала тамбурашке музике који ће бити одржан од 21. до 23. августа на Тргу слободе у Новом Саду. То је потврђено у италијанској амбасади у Београду, где је његова екселенција, амбасадор Италије у Србији, Карло Ло Кашо, уприличио пријем за делегацију "Тамбурица феста" на челу са др Јованом Пејчићем, председником Светске тамбурашке асоцијације и оснивачем фестивала, Данилом Нинковићем, музичким уредником, и Јеленом Пејчић, чланицом организационог тима.

Посетиоци најбољег фестивала етно-музике у Европи и најбоље туристичке манифестације у Србији уживаће у наступима врхунских музичких извођача, као и у дегустацији и презентацији гастрономских производа и вина са Апенинског полуострва.

- Обе стране су изразиле изузетно задовољство због предстојеће сарадње у виду билатералне културне размене која ће бити остварена у више видова на фестивалу - рекао је Јован Пејчић, који је амбасадору Ло Кашу уручио поклон сувенир - ручно рађену тамбурицу прим, на којој је Нинковић одсвирао "Говори тише" Нина Роте, чувену нумеру из филма "Кум". - Задовољан сам чињеницом да је пријатељ нашег фестивала земља која је својим великанима дала огроман допринос светској културној баштини. Наравно, у разговору смо с поносом поменули и наше великане, попут Николе Тесле, Михајла Пупина и Милутина Миланковића, који су такође дали немерљив допринос човечанству.

Такође, договорена је сарадња и на уметничком плану која ће бити остварена учешћем италијанских сликара на 13. по реду Ликовној колонији "Тамбурица фест" од 1. до 7. јуна у етно-еко кући у селу Черевић.