Хрватска списатељица Ведрана Рудан осврнула се на "тему бој 1" у Хрватској. Јосипа Лисац је отпевала химну на инагуарацији председника Зорана Милановића и због тога претрпела линч од јавности.
Колумну Ведране Рудан Вам преносимо у целости:

"Јосипа Лисац отпевала је хрватску химну. Данас можда неки људи знају ко су били мушкарци у мантијама и они у оделима који су стајали и држали руке на срцу или к**** док је Јосипа певала. Тамо су биле и две жене које су показале лепе хаљине. У Глорији ћемо прочитати чиме су нас задужиле.
Многи од нас давно смо научили текст химне, али не разумемо садржај. Лепа? Наша? Јуначка? Кога брига. Нико нормалан не може у “лепој” и “нашој” и “јуначкој” препознати ово у чему живимо. Организатор феште имао је на уму учинити једино што је било могуће, скренути пажњу са текста на глас.

Направио је одличан посао. Коначно сви у Хрватској знају ко је Јосипа Лисац. За десет ће година само неки моћи препознати људе који су у непосредној близини слушали Јосипу.

За двадесет година нико осим њихове најуже родбине неће знати ко су људи којима је Уметница певала. Заборавиће се и повод.

Глас. Глас. Само ће глас Јосипе Лисац звонити, звонити и звонити онима који ће доћи иза нас. Ако их буде."