ТАЛАС српских ТВ серија донео је на већ преплављене обале малих екрана неколико радова, попут "Групе", "Сенки над Балканом" или "Бесе", које можемо сврстати у поджанр криминалистичких прича. Из истог окриља пред гледаоце ће ускоро стићи још радова, међу којима је и чедо продукцијске куће Firefly. Реч је о серији "Клан" која настаје по сценарију и у режији Слободана Скерлића.

Снимање серије, која ће имати осам епизода, завршено је и "Клану" следе монтажа и постпродукција. Емитовање је, како кажу из продукције Firefly, планирано за крај 2020. на каналима Суперстар ТВ и РТС 1.

Глумачку поделу чине неафирмисани глумци који су улоге добили на кастингу. Међу новим лицима која су дочекала својих "пет минута славе" су и младе глумице Милена Божић и Анђела Поповић.

- Нешто ново што ће серија "Клан" понудити јесте читава екипа младих глумаца, а све то захваљујући храбрости редитеља Слободана Скерлића. Таква прилика се догађа на нивоу инцидента и мислим да је потребна велика петља за ту одлуку, на чему сам му изузетно захвална. Свежа крв, посвећеност и специфична врста острашћености у раду јесте оно што ће ову серију издвојити у односу на друге - каже, за "ТВ новости", Милена Божић. - Радити на криминалистичкој серији било је занимљиво искуство. Јуца је жена која уме да нањуши и препозна моћ и из прикрајка ће пратити њене трагове. Она неће бити директно уплетена у пословање самог клана, али ће он имати велики утицај на њен живот.

У "Клану" ће убиство Тигра, највећег мафијашког боса овог дела Европе, уздрмати до темеља српско подземље. Многи желе да заузму Тигрово место. Карте се поново деле и сви би хтели своје парче плена. На маргинама тог света, Шок (Александар Димитријевић) и Паша (Недим Незировић), провинцијалци и не претерано успешни ситни лопови, тек започињу своју каријеру која ће их довести до неслућених висина.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Признање славног глумца: Пио сам, грешио сам, највише у животу жалим што сам се развео...

- Паша је момак из малог места који долази у Београд у нади да ће живот њега и његовог најбољег пријатеља напокон постати бољи. Он се, као и Шок, бави ситним криминалом и продајом украдене робе која им обезбеђује основну егзистенцију. Јури за животом који ће имати смисла и растеретити га беде. У тој јурњави њих двојица доносе бескрупулозне одлуке које их воде у само срце београдског подземља - каже, за "ТВ новости", Недим Незировић. - Серија се бави и бесмислом унутар криминалних организација. Имали смо безброј пута прилику да се уверимо да такве структуре воде, или су део њих, "полумозгови" који иду главом кроз зид у нади да ће постати господари свега! Мрачно и мучно је шта су људи спремни да ураде зарад привидног успеха који доноси само краткотрајну срећу. Сенка те среће уводи их у још дубље и мрачније слојеве таквог живота. Најмрачније ми је то што кад човек са дистанце погледа на радњу серије "Клан", схвати да у медијима и даље у великој мери постоје наслови црне хронике који показују у ком смеру се ово друштво још креће.

Ова савремена акциона драма фуриозног ритма, како за "ТВ новости" објашњава Александар Димитријевић, обилује и психолошком обрадом ликова из ове мафијашке приче:

- Шок је почео ни од чега. Спавао је на душеку на поду разваљене куће. Има огромне апетите и жели да постане неко. Спреман је да уради све како би испунио задате циљеве и на том путу не размишља о потенцијалним жртвама. Нема морална начела и кодексе, а у себи носи лидерство, животињски инстинкт и параноју. Како постаје све моћнији, тако постаје још бескрупулознији. Зато је у клану све доминатнији страх који Шок изазива. Сви потези које повлачи дају члановима до знања шта ће са њима бити ако одустану. И они врло брзо по уласку у клан схватају да излаза нема.

МУШКА ЕКИПА

ЧЛАНОВИ "Клана" махом су мушкарци, а ликове тумаче и Владимир Ковачевић (Мита Мишић), Ненад Поповић (Крле Крстић), Младен Совиљ (Тале) и Иван Зарић (Фуртула). А ту су и Стојан Ђорђевић (Добер), Сава Стојановић (Мали Мишић), Урош Јовчић (Штурм), Милош Танасковић (Благоје), Милош Петровић Тројпец (Камилица), Дејан Карлечик (Француз), као и босански глумац Феђа Штукан као Бубон.