ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

МУЗИЧКА дива Јосипа Лисац својом неконвенционалном интерпретацијом хрватске химне "Лијепа наша домовино", на инаугурацији новог хрватског председника Зорана Милановића, изазвала је буру реакција у тој земљи, које су донекле засениле и свађу масона и политичке пикантерије у бици за трон у ХДЗ.

Сама певачица не жели да "оправдава" или "оспорава" своју интерпретацију химне и помирљиво поручује да свако има право на своје мишљење.

- Не желим полемике - кратко је за "Новости" рекла у четвртак Јосипа и додала да јој је била велика част да пева на инаугурацији. - Већ сам рекла да треба волети своју земљу и бити слободан у њој.

Велико финале уследило је након што је извесни Бошко Жупановић, власник портала Liburnija.com, поднео Општинском државном тужилаштву у Загребу пријаву против певачице јер је, по његовом мишљењу, извела химну на омаловажавајући начин.

- Очекивао сам да ће завијати, али то је било исмејавање на најгори могући начин. Срамио сам се што сам Хрват - написао је "домољубни" Жупановић, који тврди да је Јосипа користила изругљиве артикулације и тоналитете који нису друштвено прихватљиви. - Као особа којој је хрватски језик матерњи, морала је знати да се такав облик интонирања у хрватском језику и култури увек користи кроз облике јавног изругивања.


Прочитајте и: "Podrugljivo. Omalovažavajuće": Podneta krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog načina na koji je OTPEVALA himnu HrvatskeКада би суд прихватио тужбу и осудио је по члану 349. Казненог закона на који се Жупановић позива, Јосипа Лисац одлежала би годину дана у затвору. С друге стране, много је оних који сматрају да је интерпретација химне била храбра, занимљива и интригантна.- Зоран Милановић је желео да то буде другачије, а Јосипа и ја смо хтели да поручимо како је иза свега само и једино љубав - каже Звјездан Ружић, џез пијаниста који је сјајну певачицу пратио на клавиру. - Припреме су трајале месец дана јер се Милановић одмах након победе одлучио да химну отпева баш Јосипа Лисац.

- Интерпретација Јосипе Лисац имала је ауторску, уметничку ноту, што се и може очекивати од професионалне, врсне и искусне певачице која је химну отпевала као суптилну, нежну родољубиву песму, у чему не видим апсолутно ништа лоше - тврди етнолог Алексеј Готарди Павловски.

На интернету не престају полемике, шире се видео-радови у којима се на духовит начин подсећа како је Јосипа певала, али, падају и тешке увреде. "Ништа горе се није чуло", "Више ми је деловало као спровод, а не инаугурација", део је реакција, док има и оних који тврде да је све било лепо, неуобичајено и ненаметљиво.


ДРЖАВНИ ВРХ

О ИНТЕРПРЕТАЦИЈИ химне разговарао је и државни врх на коктелу после заклетве коју је дао Милановић, а сви су се сложили да је то било "нешто ново", мада је "ново и то да је левичар Милановић положио заклетву пред целим политбироом десног ХДЗ".