ПРОТИВ певачице Јосипе Лисац у Хрватској је поднета кривична пријава због начина на који је извела националну химну на инаугурацији председника Зорана Милановића.

Пријаву је поднео правник Бошко Жупановић који је навео да је "химна Републике Хрватске извођена на подругљиви и омаловажавајући начин" и да је Лисац тако починила кривично дело повреде угледа Републике Хрватске и то тако што је "користила подругљиве артикулације и тоналитете".

"Не желим медијску пажњу. Ја сам то учинио као правник и грађанин, сматрам да је то обично изругивање и да не приличи никаквом догађају, а камоли инаугурацији изабраног хрватског председника", рекао је Жупановић за загребачки портал Индеx.хр.

Прочитајте још - "Ово није моја химна, то је карикатура": Јосипа Лисац певала на инаугурацији Зорана Милановића, па НАЉУТИЛА Хрвате (ВИДЕО)

Додао је да је пријаву написао, јер је сматрао да је то његова грађанска дужност.

Истакао је да ради 18, 19 сати дневно и да не би губио време да напише пријаву, али да му је било дегутантно да слуша извођење химне.

"То је можда за неке перформансе, али не за инаугурацију. Химна се тако не изводи, химна никада не би тако смела да се тако изводи. То је подругљиво", рекао је Жупановић.

На питање да ли зна да Јосипа Лисац увек тако изводи песме, навео је да је то његова субјективна процена и да ће можда бити позвани музички вештаци.

"Ја сам то навео и у пријави да је њен музички опус опште познат, али сматрам да химна није смела да се тако изводи. Ако је Милановић знао да ће тако да изведе химну, онда је и он погрешио", каже Жупановиц.

Бошка Жупановића је 2016. године тужила активисткиња из Ријеке која га је оптужила да је до своје 25. године скупио 66 кривичних пријава.

Жупановићу се 2009. године судило због две преваре и плаћања фалсификованим новцем.

Загрљен се сликао с бегунцем од хрватског правосуђа Здравком Мамићем и његовим братом Зораном, али и са доскорашњом председницом Колиндом Грабар Китаровић, навео је портал.