ПОРЕД сијасет великана које је, десетинама година уназад, изнедрило овдашње глумиште, бројни тумачи епизодних улога, као и натуршчици, били су и остали онај незаобилазан "зачин" чије се роле неретко памте као и оне главних глумаца.

У тој, непрегледној групи издваја се Ратислава Раја Гачић (79), чије име поклоници домаће кинематографије с поштовањем изговарају.

Као натуршчик је Раја украсила легендарне филмове "Петријин венац", "Сок од шљива", "Нешто између" и друге, а за улогу у "Мирису пољског цвећа" била је номинована за "Златну арену" на Пулском фестивалу. Снимала је и филм "Матилда" са британским великаном Џеремијем Ајронсом, и била с њим толико блиска да га је звала Јеремија.

Учествовала је Раја и у споту Стива Хакета, бившег члана бенда "Џенезис", али повод за причу са њом сада није осврт на прошле дане. Неуморна Гачићева, чији дух никако није у складу с крајем осме деценије живота, и даље је глумачки активна, и иза ње је још једно интернационално искуство.

- Радила сам за РАИ уно и филм и серију који су прво названи "Нико није савршен", али је назив промењен у "Сви су савршени" - раздрагано, као и увек вели Раја за "Новости", једини дневни лист који се чита у њеном дому. - Серија је, у два понедељка, била приказана око католичког Божића, неколико епизода су давали одједном. Још није познато кад ће филм бити приказан. Мене су, иначе, после емитовања серије прозвали "Гранд Раја" (смех). Сви су презадовољни како сам одиграла.

о Одушевљени сте по завршетку овог пројекта?

- Од 1974. се бавим филмом, и никад бољу екипу и веће поштовање нисам доживела него код њих. Не можете да замислите колико су били предивни. Снимало се недалеко од Копаоника, па на Новом Београду... Радња је везана за италијанску децу са Дауновим синдромом која су живела у Приштини. Редитељ Ђакомо Кампиоти био је према мени божанствен. Главни глумац је Едоардо Лео, тренутно један од најпопуларнијих у Италији. Водио је фестивал у Сан Рему 2018. Од српских глумаца смо ту били само покојни Мирољуб Лешо, који је играо мог мужа, и ја.

Ратислава са редитељем Ђакомом Кампиотијем

о Истичете да сте, током снимања, много радили?

- Ујутру од осам, па увече до шест-седам сати. Ђакомо је велики радник, човек из народа. Дође на објекат, пољуби се са мном као са сестром... Они су мени чак и пратиоца дали кад сам, рецимо, одлазила код лекара. Редитељ је, иначе, од те деце направио не глумце, него глумчине. Као да су пет академија завршили. Она не говоре српски, већ само италијански, па је Кампиоти страховао како ће да ме прихвате, али није било разлога за бојазан.

о Кажете да су вас млади глумци баш заволели?

- Мајка сам, имам троје деце, као и шесторо унучића, негде у души сам била ганута.
о Реците нешто више о самој улози?

- Да не будем нескромна, али, ова ми је једна од јачих. Играла сам мајку главне глумице, Италијанке чије сам дете, наводно, гајила на Косову. То је село на пола сата од Копаоника. Имали смо тамо и шталу, где сам ја у једној сцени тукла и шамарала Леа. У последњим епизодама серије ме има баш доста. Едоардо, моја ћерка у филму и серији, двоје малишана и ја - ми смо у главним улогама.

о Крај снимања ћете посебно добро упамтити?

- Била је сцена у Новом Београду, двориште фабрике ИМТ. Вече пред одлазак иностране екипе у јутарњим часовима. Села сам на неку клупу преморена, у костиму, и узела парче торте. Редитељ ме је у том мраку пронашао, пољубио ме и на енглеском ми се захвалио. Рекао ми је "Ускоро опет долазим у Београд, надајте се да ћете поново да играте код мене". Тонци и камермани су такође били предивни. Кад дођем на снимање они сви скоче и викну "Дона Нона", како ме зову у филму.

Са главним глумцем Едоардом Леом

о Радо се сетите и почетка сарадње?

- Редитељ је допутовао у Београд дан пре предвиђеног кастинга, међутим, није могао да дочека па сам замољена да дођем истог дана у хотел "Хајат". Кастинг је обављен - испред рецепције.

СИН ВОЗИ ШВЕДСКОГ АМБАСАДОРА

ГЛАС се Раји посебно озари када прича о својим најмилијим.

- Ћерка ми је редитељ у РТС, имам и синове близанце - поносно истиче за наш лист. - Један вози шведског амбасадора, он има троје деце, један је инжењер, отац два детета, ћерка има једно.