СЕРИЈЕ "Тајкун", "Мочвара" и "Клан" увелико се спремају у новој продукцијској кући Firefly, која је за њихову реализацију ангажовала цењене филмске ствараоце са ових простора. Тако серију "Тајкун" режира Мирослав Миша Терзић, док серија "Клан" настаје по сценарију и у режији Слободана Скерлића. Све три серије су криминалистичког жанра, али са различитом тематиком.


Док ће серија "Тајкун", како се најављује, већ у марту бити пред гледаоцима на каналима Суперстар ТВ и РТС 1, "ТВ новости" сазнају да је управо завршено снимање "Мочваре".


- У недељу, 9. фебруара, пала је последња клапа серије "Мочвара", настале под редитељском палицом Олега Новковића, који је режирао филмове "Кажи зашто ме остави", "Нормални људи", "Сутра ујутро", "Бели бели свет", "Отаџбина"... Ауторка сценарија је његова честа сарадница, цењена драмска списатељица Милена Марковић, а директор фотографије је Миладин Чолаковић ("Устаничка улица", "Изгредници", "Реална прича"). Сезона ће имати десет епизода, у трајању од око 45 минута. Емитовање је планирано за јесен ове године на каналима Суперстар ТВ и РТС 1 - откривају из Firefly продукције.


Серија "Мочвара" припада популарној, али прилично захтевној подврсти, whodunit трилеру, односно причи у којој се трага за починитељем убиства.


- Ова напета полицијска потрага за манијакалним серијским убицом открива мрачне тајне из прошлости и увлачи јунаке у спирале превара, лажи и трагичних животних искушења. У узаврелом Београду манијак на изузетно суров, ритуалан начин убија три жене. Жртве повезује слободан стил живота и то што су мајке мушке деце. Сва тројица синова немају очеве, о чему одбијају да говоре - описани су нам неки важни елементи серије.


У главној улози биће миљеник српске публике Горан Богдан, који тумачи инспектора Николу, бившег хулигана. Он мора да се суочи са сопственом прошлошћу, како би открио суровог убицу. Што му је ближе у истрази, Никола је сигурнији да њега и убицу нешто суштински повезује.


- У "Мочвари" се преплићу грех и жудња, љубав и мржња, али и пријатељство које почива на злочину и тајнама. Исто тако, ово је прича о људима који су истовремено спаситељи и мучитељи, жртве и џелати. Најзад, "Мочвара" је и прича о граду који лагано тоне у мочвару прошлости - кажу у продукцији, и додају да серија тек треба да уђе у монтажу.


Поред лика инспектора Николе, у серији ће се појавити Бобан (Стефан Трифуновић), Васа (Борис Исаковић), Лазар (Дејан Дедић), Маја (Марта Бјелица), Нина (Дубравка Ковјанић), као и Катарина (Нада Шаргин) која ће бити фатална за живот главног актера Николе.


Улоге у серији тумаче још и Јана Бјелица, Бојана Жировић, Миона Марковић, Светлана Бојковић, као и Ана Франић, Тамара Драгичевић, Милутин Милошевић, Олга Одановић...


- Први пут сам радила са Олегом Новковићем, а његова супруга Милена Марковић написала је сјајан сценарио, са готово сто ликова. Немам велику улогу, али је лепа и другачија од свега што сам играла у каријери - изјавила је недавно Светлана Цеца Бојковић.


АМБИЦИОЗНИ ПРОЈЕКТИ


ЛЕТОС су из продукцијске куће Firefly амбициозно најавили и серијске адаптације "Беснила" Борислава Пекића, "Константиновог раскршћа" Дејана Стојиљковића, као и мемоара Жарка Лаушевића. Недавно су удовица Љиљана Пекић и ћерка Александра уступили овој фирми права на екранизацију романа "Беснило". Међутим, пошто је пројекат у припреми, из куће Firefly нису желели да дају више информација о томе.