Музички потпис Џенана Лончаревића је већ годинама један од најаутентичнијих на домаћој поп сцени, јер своју каријеру гради бескомпромисно, остајући доследан свом путу, изразу и звуку наспрам нових трендова који се, у последње време, мењају готово из дана у дан.

Врло често своју публику обрадује новим песмама, па је недавно објавио и прелепу баладу под називом „Дуга“, довољно инспиративну да кроз причу о њој за Новости Онлине открије и много о себи, свом животу и искуствима која га, упркос томе што је један од најпопуларнијих музичара, нису променила, већ само учврстила његову жељу да пева, траје и ствара.

* Због чега је песма “Дуга” посебна у овом моменту ваше каријере?

Ова, као и све моје песме је важна из разлога што говори о љубави и има јаку поруку коју сви могу разумети, а то је да кад препознамо праву љубав то осетимо свим својим бићем, али и да често морамо да пређемо пут бола до те љубави, о чему сведочи стих да би видео дугу, покиснути мораш. Онда није тешко тражити опроштај и учини све зарад те љубави. За мене, музика је љубав, а љубав је музика. Кроз своје песме исказујем и показујем све. У последње време песме проналазе мене и када сам чуо “Дугу”, знао сам да сам довољно зрео да на прави начин изнесем такав текст и емоцију.

* Поменути стих да би видео дугу, покиснути мораш симболизује много тога. Јесте ли имали такво искуство у свом животу и шта вам је оно донело?

Сви смо имали таквих искустава, али је битно да људи схватају о чему певам, што доказују коментари који ми свакодневно стижу, као и успех песме, због чега сам веома срећан. Ово је једна од оних песама у којој сви могу да се пронађу, у скоро сваком стиху, јер је животна, искрена и истинита. Животно искуство, али и све што сам прошао у овом послу, научило ме је да прихватим све кише које су ми се догодиле, јер сам знао да ће иза њих доћи дуга и сунце. Када то схватите онда су све борбе лакше.

* Коју дугу никада нећете заборавити, а коју кишу?

Кроз живот увек пада киша, буде јако тамно у појединим моментима, али увек на крају угледамо дугу. Важно је веровати у то. Живот ме није поштедео тешких момената, болних искустава и губитака, али сам увек веровао да то није коначност, да морам да идем даље. Музика ме је извела на светлост из тамних тунела живота. Она ми је показала пут до дуге и уз њу сам победио себе на неки начин, прихватио ствари онаквим какве јесу и сазрео у том смислу да све што доживим претворим у емоцију која боји моје песме.

* Још један упечатљив стих из ове песме гласи нек' се будале свете, храбри опраштају. Да ли сте се нашли у ситуацији да се светите, или увек бирате опроштај?

Праштати је врлина, али и то учимо с годинама. Није лако, али када то једном схватите онда, пре свега, себе чините бољим човеком, скидате терет са рамена и настављате даље, остављајући кише и мрак у прошлости. Тада и музика буде свежа, боља, племенитија, добија дугине боје, а и ви сами као личност. Освета доноси само тренутно задовољство и врло брзо се претвара у горчину и грижу савести, а мени су мирна савест и спокојан сан најбитнији. Тако да, увек и заувек опроштај.

* Када је ваша храброст била на највећем испиту у каријери и животу?

Храбро је било започети каријеру баладом и након тога годинама остати веран свему што се зове музика у правом смислу те речи. Храбро је било донети одлуку да изађем из анонимности и представим своју музику, да људи сазнају да постоји неки Џенан, не знајући какав је пут преда мном. Храброст подразумева искреност, истинитост и доследност и зато сам привилегован и захвалан јер ми се вишеструко исплатила. Храброст је и стајати чврсто са обе ноге на земљи, остати исти, не дозволити ни једној киши да са вас спере оно што суштински јесте и као човек и уметник. Само тако увек стижемо до дуге.

* Песму прати и врло неуобичајен спот са непознатим људима који су, уз вас, дочарали емоцију и поруку текста. Откуда идеја за такав приступ?

Идеја је донекле моја, али и генијалног Хариса Дубице. Све што је речено у тексту песме екранизацијом смо само употпунили. Желели смо да се у споту појаве обични, анонимни људи различитих генерација, као и деца, не би ли показали да поруку ове песме сви могу да осете и разумеју. Да их, можда, дотиче на различите начине, али да је љубав универзална и у младом и у искуснијем срцу. Сви актери су сјајно пренели емоцију и допринели да и ја изразим све што сам желео. Драго ми је што је публика то разумела.

* Када ћутите? Када стављате прст на уста као у споту? Када вам фале речи?

Има ситуација када зафале речи, постоје моменти када останем без текста. Верујем да су сви барем једном били у тим ситуацијама и да разумеју о чему говорим. Онда се осамим и прођем кроз та ћутања, трудећи се да их претворим у искуства из којих нешто научим. С друге стране, отвореног срца прихватам када ме лепе ствари као што су музика, подршка публике, љубав, радост живота, ситнице оставе без текста. То ме оплемењује.

* Баладе су одувек ваш терен, али је низ последњих можда најемотивнији до сада. Какву фазу вашег живота и вашу личну осликавају? Откуда толико туге?

Туге је било много у мом животу, али сам је прихватио као саставни део себе и своје музике, као нешто што нисам могао да променим и зато покушавам да је претворим у инспирацију. Тугу не можемо да избегнемо, не можемо да окрећемо главу и морамо наћи довољно снаге да је носимо кроз живот. И она нас, као и срећа, чини потпуним, живим, зрелим. Зато све песме које добијем, морам прво да проживим и онда отпевам онако како осетим у том моменту.

* Не подлежете новим правилима игре на данашњој музичкој сцени. Нисте музичар који “јури” трендинге, кликове и прегледе и претвара се у инстант атракцију. Губите ли нешто тиме или вам је савест мирна?

Мислим да апсолутно ништа не губим. Напротив, само добијам. Пресрећан сам што нисам део свега онога што се зове само и једино моменат! Музика мора да живи и да остави траг. Хвала драгом Богу па ми је дао могућност да препознам прави пут, једини исправни што се моје музике тиче. Све што сам до сада остварио уверава ме да нисам погрешио што сам остао доследан себи и што верујем да квалитет нема цену, јер само тако можете постићи успех који нема рок трајања.

* На сваких неколико месеци публици поклањате нову песму. Многе ваше колеге објаве једну или две годишње. Због чега је ваш пут другачији?

Имам осећај да сам публици дужан да снимам и певам. А и себи, јер без тога не могу да живим. Обожавам свој посао, иако то није посао већ уживање и срећа. То сам ја! Људима који су ми поклонили поверење пре много година, када сам почињао, желим да узвратим онако како најбоље умем – песмама. Зато их, уз пажљив одабир снимам често, јер онда та веза траје, нема прекида и затишја, а оне проналазе свој пут и остају за сва времена.

* Шта је извесно на професионалном плану у наредном периоду?

Песма “Чујеш ли” коју управо завршавам је последња у трилогији коју чине “Пијеш сине и “Ако питаш”. Цео тај пројекат је требало да се објави раније, али правим и добрим стварима треба мало времена. Публика жељно ишчекује да види крај те љубавне приче, и врло брзо ћу је обрадовати песмом и спотом. Биће презентована на потпуно другачији начин, а поред многих концерата који су у плану, можда ће бити и једног изненађења за београдску публику.