НЕМА тог краја који није прошао кроз "скенер" Радмила Бумбера (71), новинара са завидном туристичком прошлошћу. Аутор, водитељ и репортер емисије "Србија коју волим" (емитује се на 84 кабловска канала) цео живот је на таљигама. Удобност београдске калдрме, са које је потекао, авантуристички је мењао за свакодневне изазове "чергарења" земљом - уздуж и попреко. И све те откривене лепоте Радмило деценију и по уредно бележи у свом ТВ "чеду".

- Србија је, а често то заборавимо, једна прелепа земља. Сваки пут када откријем нови предео, посетим неку манифестацију, пробам укусно традиционално јело или чујем добар локални бенд, ја се обрадујем. Могу да кажем да сам обишао скоро сваки кутак земље и да ме већ свуда помало препознају. Људи воле када их посетимо, поклонимо им пажњу и причу о њима пустимо у етар, прикажемо "Молитву под Миџором", бербу вина у Новом Бечеју, лознички фестивал "Лила Ло"... Због тога смо вероватно и далеко популарнији у унутрашњости него у Београду - каже аутор и члан "Фиџета" Србија, "еснафског" удружења туристичких новинара.

Радмило је готово једини члан "посаде" која је ТВ морем "запловила" пре 14 година. Дуго је припремао терен да покрене туристичку емисију или новине, али није наилазио на разумевање околине. Једино је уредница ТВ Метрополис Љубица Урошевић одмах имала слуха и тако је "Србија коју волим" почела да живи.

- Сниматељ и ја смо, додуше, кренули уз помоћ штапа и канапа, од неке "дрљаве" камере и са именом емисије која је на почетку свима била трн у оку. Онда су почели да краду назив и мало га прерађују. Али навикао сам на то још раније, када су многе колеге из мог елабората о слагању хране и пића почеле да снимају емисије. Па све је то Србија коју волимо - каже Радмило и додаје како је заправо увек волео да са млађим колегама подели све што зна, јер је добро да у свему постоји сарадња "већа ратника" и "већа стараца".

Данас је његова емисија својеврстан туристички бренд, који би, не крије, био динамичнији када би било више новчаних средстава и људи. Овако, он је и сценариста и водитељ и репортер, често и једини сниматељ на терену, а свакако једини кувар у сегменту који се одиграва у његовој кући у Земуну.

- То је многима омиљена рубрика, јер на "пенџеру", уз разговор са занимљивим гостом, припремам јело по рецепту моје баке Мице, док комшија Паги свира на гитари - каже Бумбер.

Док снима ову рубрику, Радмило заправо ужива, јер му кување иде од руке, као и свима у његовој породици. Али посебно је то са љубављу и умећем радила бака Мица, чија је јела обожавао и сам Бранислав Нушић.

- Он је волео да недељом дође код мог деде, када би бака припремала прави недељни ручак, са домаћом супом, ринфлајшом и месом. После тога би Нушић прилегао да одмори у гостинској соби, а пре тога обавезно лупио руком по стомаку и рекао: "Госпа Мицо, ручак ти је био сјајан" - присећа се саговорник "ТВ новости" анегдота са породичне адресе.

Зато Радмило у емисији увек спомене баку Мицу, по којој га препознају чак и гледаоци из Бугарске, који су због ње једном на граници пропустили читаву групу путника.

- Бугарска полицајка је само рекла: "То је бака Мица", и пустила нас да уђемо у земљу - прича кроз смех новинар.

А тај осмех је оно по чему је Радмило препознатљив. Питају га често да ли се умори, да ли се засити рада, терена и људи. И увек сви добију исти одговор: "Не".

- Вишак годиница и килограма је очигледан, али важнији од тога су дух и воља. Докле год нешто радите с љубављу, нема грешке. Уосталом, туризам је толико врцав и мени је увек у интересу да се то осети у емисији. Нико не воли да гледа нити да путује негде где је тмурно, где су људи намргођени. Свима нам је потребно мало светла у мраку који живимо. Није тешко да га направимо, зар не?! - каже аутор и нада се да ће његова унука наставити живот емисије "Србија коју волим".


НАГРАДА "МАРКО ПОЛО"

ИАКО се не хвали наградама, па ни угледним "Туристичким цветом" који је добио за допринос туризму у земљи, Радмило не крије да га је пријатно изненадило признање Удружења туристичких новинара Хрватске. Усред Загреба, због прилога о загребачком адвенту, аутор емисије "Србија коју волим" је пре два месеца добио завидну награду "Марко Поло".


ИЗ ТУРИЗМА У НОВИНАРСТВО

РАДМИЛО је у новинарство ушао право из туризма, за који се школовао, у којем се калио и исписао успешне биографске цртице, са радом у Поречу као кулминацијом. Чак је и, као син јединац из Београда, међу првима покренуо причу о сеоском туризму. Али он је, упркос томе, заправо цео живот био и у свету медија. Родитељи су му радили у Радио Београду, живео је преко пута те зграде, одрастао уз бардове новинарства који су га цинкарили када би на улици разбио прозор лоптом, а касније се дружио са њима у чувеном "бермудском троуглу" кафана - "Под липом", "Грмеч" и "Шуматовац".