ЈОШ као дете, виолинисткиња Катарина Павловић је знала да ће се бавити музиком. Са седам година кренула је на часове клавира у музичкој школи и то јој је први љубав, а годину касније уписала је и виолину у Школи за музичке таленте у Ћуприји. Са 17 година стиже у Београд, на Факултет музичке уметности, а магистрирала је на Академији уметности у Новом Саду. Тренутно има неколико ангажмана са камерним ансамблима, од којих издваја њој најатрактивнији дуо са клавиристом Амиром Џаковићем из Скадра, са којим наступа у Црној Гори. Члан је још неких ансамбала са којима гостује, кад је слободна, у Београду, Аустрији и Немачкој, а често наступа и као солиста са оркестром.

Катарина је недавно објавила инструментални сингл "Сан", одсвиран на електричној виолини. Аутор музике је Скај Виклер, а на питање како је дошло до њихове сарадње, Катарина за "Новости" каже:

- Ђорђе Миљеновић је мој друг још много пре него што је постао Скај Виклер. Изузетан је музичар, један од најталентованијих на нашим просторима. Једне вечерио смо седели у студију док он је правио ову песму и толико ми се допала да сам је одмах присвојила. Како је песма имала текст и била певачког карактера, мало тврђег звука, дуго ми је стајала у лаптопу јер нисам желела да певам и много времена сам размишљала на који начин да је изведем. Заправо сам смишљала концепт у ком могу себе да видим и одлучила да то буде инструментал са електричном виолином.

* Да ли сте икада компоновали и да ли бисте се усудили да отпевате неку песму?

- Јесам компоновала и надам се да ћу успети да то снимим, јер то је посебна емоција која треба да се извуче из себе. Раније се не бих усудила да покажем неком нешто своје, али сада сам успела да се ослободим и покушаћу то да пренесем у сопствену музику и оно што осећам, јер ми је требало времена да сазрим као особа и музичар. Комбиноваћу инструмент и глас па ћемо видети како ће испасти.

* Зашто сте за уметничко име изабрали Екатарина?

- Екатарина је корен мог правог имена Катарина. Некако ми је то звучало помало обично, а нисам желела да користим пуно име и презиме, па између осталог и као много велики обожавалац ЕКВ сам закључила да би требало да будем Екатарина.

* Да ли више уживате док свирате Баха на пример, или "Сан"?

- Баха волим највише, он је претеча свега и из тога је произашла сва музика за коју данас знамо. Ту сам извођач и свирам у стилу у ком је дело написано, на начин који лично осећам, али док свирам друге жанрове осећам потпуну слободу јер ту сва музика излази из мене. "Сан" је остварење мојих снова и зато се и зове тако. Сама сам замислила како треба да звучи, то је нешто сасвим моје, тако да је тренутно најактуелнији "Сан".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Тако не доказујете да имате пара..." Речи Анастасије Ражнатовић покренуле ЛАВИНУ КОМЕНТАРА

*Какву музику слушате приватно?

- Код куће слушам сваку музику која је добра, а то су веома различити жанрови. Осим класичне музике, ту је филмска, џез, фјужн, електронска, а и поп сцену пратим. Идоле никада нисам имала, али дивим се многим уметницима, не само виолинистима већ многим музичарима уопште. Неизмерно поштујем и волим Немању Радуловића јер на један природан начин приказује целом свету да је музика забавна и да можемо свирати и друге жанрове на озбиљан начин. Поштујем и његову скромност, уз све успехе и популарност коју има, познајем га лично и исти је онакав какав је био кад смо били деца.

ЧОЛА И БРЕГА ЗА ПОШТОВАЊЕ

* НАСТУПАЛИ сте са Здравком Чолићем и Гораном Бреговићем. Какви су за сарадњу?

- Чола и Брега су највеће звезде југословенске музичке сцене које и данас трају. Заслужују велико поштовање јер никад нису одскакали од сопственог стила и имају огромне каријере. Са Здравком сам наступала 15 година и била вођа гудача, највише по бившој Југи, а са Гораном сам била пет година на светској турнеји и наступала по концертним дворанама као што је "Линколн центар" у Њујорку, "Барбикен хол" у Лондону, "Олимпик парк" у Сиднеју... Можда је Горан захтевнији јер је на његовим концертима 40 музичара на сцени и воли да има контролу над свим што се дешава, зна тачно како жели да то звучи. Осим са њима свирала сам и са многим другим музичарима али ми то никад није био фокус и многе сам одбила јер нисам желела да ме препознају по томе.