ВИОЛОНЧЕЛИСТА Лука Шулић, јавности познат по светски чувеном дуету "2ЧЕЛОС", нестрпљив је да се, овога пута самостално, 6. фебруара врати на сцену београдског Центра "Сава" где је, пре неколико година, наступајући са Стјепаном Хаусером, отворио врата дуету ка, касније, много већим просторима као што су "Штарк арена" и Калемегдан.

Док су "2ЧЕЛОС" на паузи, и Лука и Стјепан су се посветили соло пројектима. Шулић је недавно објавио соло албум "Вивалдијева Четири годишња доба", где је чувено дело, први пут у историји, урађено у аранжману за виолончело. Први сегмент концерта биће посвећен том издању, касније ће Лука извести и друга популарна дела класике, а трећи део ће, уз поп-рок репертоар, подсећати на "2ЧЕЛОС". Лука је јуче објавио на "Јутјубу" трећи спот с овог издања, композицију "Лето". Снимак је настао на прошлогодишњем концерту у Трсту.

- Вивалди је мој избор из више разлога - каже Шулић за "Новости".

- Одрастао сам уз "Четири годишња доба", то је једна од првих касета које смо имали у ауту. Ремек-дело уз које свако може да се заљуби у класичну музику, а ширење класике је једна од мојих мисија. То што је у питању први снимак овог дела у историји на виолончелу у мом извођењу, за мене је огроман изазов.

А кад на ред дође поп-рок репертоар...

- То је нешто сасвим друго. AC/DC су чист рокенрол - страст, енергија... Мајкл Џексон је имао сјајне албуме и продукцију, па Квинси Џонс... То је у рангу класике. Не волим да будем искључив, нити да делим музику. И класична има добре и лоше композиције, као и сваки други жанр.

Обрада на коју је најпоноснији је...

- Thunderstruck. Она је, стварно, револуционарна, а тај видео је наш најгледанији. Занимљиво је да она почиње Вивалдијем, тако да песму сада свирам у обради за соло чело и гудачки оркестар, уз цео тај увод на почетку. Тако овај свој пројекат заокружујем са "2ЧЕЛОС" стваралаштвом.

Пауза у раду "2ЧЕЛОС" настала је превасходно због тога што су Лука и његова супруга Тамара, после сина Вала, у јуну 2019. добили своје друго дете, ћеркицу Хану.

- Конекција између оца и ћерке је, стварно, нешто посебно - признаје Шулић. - Лепо је, наравно, имати и сина, свако дете је прича за себе. Имам срећу и благослов да доживљавам све то. Не може се упоредити ниједан Бах, Моцарт, Бетовен или АC/DC, са децом. Сваки дан је неко ново искуство. Гледаш дете како расте пред твојим очима, то је предивно. Већ им се види разлика у карактерима. Вал је енергичан, а Хана стрпљивија.

Има и оних који сматрају да су се Лука и Стјепан "плански" раздвојили да би после "на сва звона" одјекивао њихов повратак, али Шулић то демантује.

Прочитајте и: "Godišnja doba" prvi put na violončelu

- Све је било природно. Дошло је до засићења великим турнејама. Уз тај темпо не бих могао да одржавам породични живот, а време са најближима нико не може да ти врати. Тежили смо соло пројектима, имали неке своје идеје, и сад је био идеалан тренутак да их реализујемо.

Они "радикалнији" су чак причали - "2ЧЕЛОС" су се распали.

- Шта ме брига. Увек сваком лепо објасним шта смо се договорили. Медији, наравно, у наслов ставе оно што се највише кликће.

Прати, наравно, Лука и дешавања око Стјепановог албума.

- Ради са Лондонским симфонијским оркестром. Подржавамо максимално један другог.

ЋЕВАПИ У БЕОГРАДУ

ВЕЋ довољно пута Лука је посетио Београд, да може да каже шта му највише прија код нас.

- Храна, људи - одмах му се развукао осмех, чим је почео да набраја. - Енергија је сјајна.

Није могао да одоли, а да не истакне:

- Волим места где су добри ћевапи.

У ПЛАНУ ВЕЛИКА "2ЧЕЛОС" ТУРНЕЈА

ПОСЛОВНИ планови за 2020. су јасно дефинисани.

- Бићу на турнеји по Европи, Јапану, а пред крај године почећемо да размишљамо о новом, шестом албуму "2ЧЕЛОС" - открива Шулић за наш лист. - Уследиће, затим, и велика турнеја за десету годишњицу дуа.