КРАЈ јануара доноси нам две руске серије на Јавном сервису Србије. Интригантна драма "Интернат за племићке кћери" (2010) премијерно стиже на РТС 2, 27. јануара, а чак 519 епизода биће емитовано радним вечерима, од 19.00, док ће реприза бити наредног дана у 14.00.

Радња је смештена у доба Ане Карењине, у 1877. годину када је Русија била у рату са Турском. У центру збивања налазе се ученице плаве крви, кћерке надалеко чувених генерала и грофова. На московском институту, Софија, Мирјам, Варја, Тата, Катја и Асја деле заједничку спаваоницу.

Префињене и романтичне, ове девојке сањају о чистој љубави, али убрзо ће сазнати да је пут до среће увек трновит. Када дипломирају, многе ће се добро удати или постати царичине дворске даме. Ипак, сви њихови снови неће се остварити, што ће довести до раздора и мржње, претећи да уништи углед дугогодишње традиције.

Након жучне расправе са другарицама о љубавним враџбинама, Софија Горчакова одлази једне вечери у озлоглашену напуштену "кућу духова" поред института. По сваку цену жели да им докаже да је гатање испред великог огледала, како би девојке виделе одраз мушкарца свог живота, прича за малу децу.

Међутим, храбра девојка доживеће прави шок, када јој се у огледалу буде појавио одраз непознатог мушкарца. Убеђена да је легенда истинита, престрављена бежи из страћаре... Судбина је наместила да се баш те вечери у град врати власник старе куће, гроф Владимир Вороноцов, чији је, заправо, прави одраз у огледалу видела Софија.

Тада почињу озбиљни заплети и неочекиване интриге. Због великог успеха снимљена је и друга сезона серије под називом "Тајне института за племићке кћери", али је главног глумца Александра Арсентјева заменио глумац Сергеј Астахов. Такође је снимљена мини-серија од пет епизода "Временска петља" која није директан наставак серије, али се у њој појављују неки ликови из првог и другог дела серијала. Глумачку екипу чине: Александр Арстентјев, Алиса Согепина, Ксенија Хаирова, Иван Колесников, Алена Созинова, Екатерина Естахова...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: До сада га нисмо видели: Син Бранке Катић приметио папараце и занимљиво реаговао (ФОТО/ВИДЕО)

Руско-украјинска мелодрама "Црвена краљица" (2015), почеће да се приказује на РТС 1, 31. јануара, радним вечерима од 00.25, док ћемо репризу гледати, наредног дана од 14.00. Радња мини-серије је заснована на чињеницама из биографије познатог совјетског модела Регине Збарске - "совјетске Софије Лорен", коју су западни новинари прозвали "најлепше оружје Кремља". Серија говори о љубави и трагичној судбини прве лепотице Совјетског Савеза. Прича почиње 1953. године, у забаченој провинцији, где девојка Зоја живи са својим сиромашним и несрећним родитељима. После породичне несреће она напушта ранији живот и одлази у Москву у потрагу за новим животом.

 

Сплетом срећних околности постаје прва манекенка угледне московске модне куће, а недуго затим достиже и светску славу на модној ревији у Паризу. Колико је стварно била божанствена Регинина лепота, говори и то што су јој се дивили Пјер Карден, Федерико Фелини, Ив Монтан и Фидел Кастро. У међувремену, Регинина лепота, шарм, ум и карактер омогућавају јој да освоји срце московског уметника Лева Збарског. Двоструки живот с којим је суочена доводи је у тешко психичко стање, када почиње и њен суноврат.

Након што је неколико пута покушавала да изврши самоубиство и завршавала у психијатријској установи, Регина је преминула новембра 1987. године у 52. години живота. Околности њене смрти ни данас нису разјашњене. Нико од колега није присуствовао Регининој сахрани. У серији играју Ксенија Лукјанчикова, Артјом Валеревич, Бориц Шербаков, Валериј Баринов, Иван Жвакин, Јанина Студилина..., а режија је поверена Аљони Семјоновој.