Сања Кужет је, пре свега, врхунски професионалац у свом послу и то већ годинама доказује у најгледанијем музичком такмичењу у региону.

Велика сцена “Гранд” продукције је њен колосек који оплемењује осмехом, лепотом, одмереношћу, ставом и бираним речима. Интервјуи са њом су реални, животни и конкретни, без мистификације, са правом мером емоција.

У сусрет новим пословним и приватним изазовима, бележимо њену причу из које сазнајемо много о овој младој жени чији се успех мери поштовањем а не насловним странама.


* И ове сезоне „Звезде Гранда“ обарају све рекорде гледаности, упркос томе што је све наизглед исто као и раније. У чему је кључ или, можда, феномен?


То заиста јесте феномен и нешто што не само да коментаришу гледаоци, него и сви ми који радимо на стварању тог пројекта. Много пута смо се запитали зашто је то тако, мишљења су различита, али смо најближи томе да је разлог то што се буквално све ради у тренутку, у зависности од ситуације. Само осетите каква је енергија на сцени и идете у том правцу. Не држимо се никаквог сценарија, који обично велики шоу програми имају, осим што поштујемо правила која се у неким тренуцима промене, када је неко баш другачији и посебан. Та спонтаност је у великој мери кључ успеха.


* Шта је оно што не видимо, да ли уопште постоји та мање блистава страна емисије?


У принципу, гледаоци виде све најзанимљивије и најрепрезентативније делове емисије. Не емитују се моменти када се дешавају жустрије свађе међу члановима жирија и неке ствари које нису за широке народне масе. Људе, просто, понесе емоција и онда у афекту реагују како не би желели што је, морам рећи, веома ретко. Све што је у служби забаве приказује се онако како јесте.


Фото: Петар Ђорђевић


* Колико често се не слажете са мишљењем жирија или продукције, а ипак прећутите?


У почетку сам била врло уздржана, јер то није била моја улога, као што није ни данас, али пошто већ шест година водим емисију, мислим да је природно да, кад проценим да је у реду да изнесем своје мишљење и став, то и урадим. Наравно, не по цену тога да дођем у сукоб са члановима жирија, али ако сматрам да је кандидат имао потенцијала, да се уплашио или да су они били оштећени јер нису видели наступ, онда дам до знања да ту има материјала и да то вреди. То је јаче од мене, али не радим то усиљено и по сваку цену, осим кад мислим да је мој коментар на месту.


* Да ли вас је некада погодила неправда учињена неком кандидату?


Није то неправда коју је неко намерно урадио. Срећа и стицај околности у овом такмичењу играју огромну улогу, па се догоди да неко ко нема талента прође, јер је неко од чланова жирија нешто чуо и пружио му шансу, а онда буде оштећен кандидат који је имао више потенцијала за такмичење. Никада то није злонамерно или смишљено, него је само, као и у животу, срећа често кључни фактор за много тога.


* Шта никада нећете заборавити из досадашње каријере у „Звездама Гранда“?


С обзиром на то да је све ишло једном добром, узлазном путањом и да је донело значајну надградњу моје каријере кроз то такмичење, онда је почетак, можда, тај моменат који се не заборавља, у смислу пружене шансе и могућности да је искористим на најбољи могући начин. Мој рад се допао челним људима продукције, али је ипак најважније шта народ каже, а људи су углавном дали најпозитивније мишљење, не само у нашој земљи, него и у региону. Требало је да прође време да се мој простор у том шоу програму оцени и процени, и неки пик сам, чини ми се, достигла у трећој сезони, када је та ланчана реакција добрих критика кулминирала. Очигледно је да сам оправдала поверење.


* Камера вас није потрошила, ни милионски аудиторијум, ни године на великој сцени Гранда. Представљате важну карику у том ланцу. Како проналазите меру?


После треће сезоне остала сам у другом стању и отишла на паузу која је била дивна и потребна, јер сам имала субјективни осећај да је дошло до презасићења, али су ме гледаоци демантовали, што ме је веома радовало. С друге стране, ово је посао као било који други, с том разликом што сте изложени, па је незахвалан управо због те потрошње. Зато не живим ту врсту живота да сам испред камера двадесет четири часа, не појављујем се на свим догађајима у граду и то ми прија. Од скоро је и та недеља актуелна, где смо Саша, Воја и ја домаћини у емисији „Звезде Гранда специјал“ и мислим да више од тога не би ваљало, а када бих још била присутна и у свим осталим сегментима јавног живота, верујем да би то моју каријеру само уназадило. Одувек сам тако живела, јер сам осећала да то није моја прича и не видим разлог да било шта мењам, јер ми је то донело мир и дивну сарадњу са колегама новинарима. Свима сам излазила у сусрет и имали су разумевања када то нисам хтела или могла. Поштовали су моју одлуку да не објављујем слике из породилишта, са првог дечјег рођендана или венчања, јер ако не делимо те лепе тренутке, онда нема разлога да делимо ни оне тужне.


Фото: Петар Ђорђевић


* Живот је саткан и од једних и од других, али они су само моји. Које снимање вам је до сада било најтеже и зашто?


То има везе са приватним стварима о којима нисам много говорила, али сазнање да ми отац болује на дан финала претходне сезоне ми је било поражавајуће и ту емисију сам најтеже урадила. То су заиста болне и јако тешке ствари, али на крају крајева, морамо да будемо професионалци. Како, немојте ме питати, јер не знам одговор.


* Осмех је ваш заштитни знак, али вас туге и губици нису заобишли. Како их носите?


Достојанствено и заиста се трудим да буде тако. Родитељи су ме учили да је најбоље да и у срећним и тужним животним оклоностима будеш умерен у јавности, а да оно што, заправо, осећаш остане у теби, између твоја четири зида.


* Када се погасе светла, камере, екрани, сјај и сензација, шта остаје?


Не бих да звучим патетично, али остаје једна пожртвована мајка која је са два сина у константној под знацима навода борби, у смислу да им буду омогућени сви услови како би имали што лепше детињство и школске дане и заиста се трудим да им надокнадим време које не проводимо заједно. Срећом, посао ми дозвољава да будем присутна у свакој фази њиховог одрастања, тако да бих, пре свега, истакла ту родитељску улогу, наравно ништа мање или више него други родитељи. То ми је приоритет поред тога што сам и супруга и сестра и ћерка и покушавам да у свим тим малим животним улогама будем успешна и задовољна, а моји најдражи људи срећни.


Прочитајте још: Сања Кужет: Свесна сам колико вредим


* Шта вас чини срећном, јер сте свесни да сте већ усадили у своју децу и да она полако иду правим путем?


Мајка увек има неку дозу страха и то је необјашњиво. Када би ми неко рекао да ће постати добри људи вероватно бих одахнула, али родитељство је нешто што се до краја живота ради и учи, а резултате можете да видите вероватно тек кад они буду имали тридесет година. И увек имате тај осећај да желите да дате апсолутно све, да сутра не бисте себи пребацивали како сте нешто прескочили, успавали се у неком моменту, или лоше одиграли. О деци бринете свакодневно и ако их мало запоставите, могу да настану велики проблеми. Тако да, на добром су путу, нема разлога да не буду, сјајни су дечаци, и верујем да иду ка томе да постану квалитетни људи.


Фото: З. К. Муња


* Шта је основ ваше породичне и брачне хармоније и стабилности у данашњем времену општег суноврата свих вредности?


Љубав је услов свих услова. Ако у старту направите такву базу, чија је основа љубав, онда можете да се бавите надоградњом у смислу да се уважавају правила и ред у кући и да договор и међусобно поштовање морају да постоје. Искрено мислим да договор кућу гради и да у једној породици нема претераног опуштања. То, наравно, не значи да смо у грчу, напротив, породица је наш свет из ког сви црпимо енергију, јер одатле потиче све што даље радимо и што постајемо, али ред мора да се зна. Домаћинство и уопште та породична атмосфера су нам јако важни и зато имамо потребу да већи део дана будемо заједно, што је данас ретко.


* Коју жељу ћете заиста покушати да остварите у 2020. години?


Нисам ни егоцентрик ни себична, али мислим да је дошло време да више ставим акценат на себе, зато што ми деца више нису тако мала и све иде својим током, па би било лепо да се мама мало више посвети себи.