Фали нам мало хумора, а и шта ће нам кад нам је живот смешан: Јова Радовановић се повукао са естраде тек пре три године, а има 79 лета

Б. Царановић

22. 01. 2020. у 10:36

Фали нам мало хумора, а и шта ће нам кад нам је живот смешан: Јова Радовановић се повукао са естраде тек пре три године, а има 79 лета

Јова Радовановић / Фото К. Михајловић

Чувени забављач и музичар Јова Радовановић, званично је пензионер две и по деценије, али се тек недавно заиста повукао. Најтежи период у животу био му је распад Југославије и "Седморице младих"

СВОЈЕ пензионерске дане трошим лагано и без журбе. И то ми прија. Што Раша Попов рече: "Децо, и старост може да буде лепа, само када не боли."

На срећу, Јови Радовановићу пензионерски дани су лепи. Како каже, проводи их са супругом, породицом и пријатељима. У шетњи, разговору, миру...

- Највише времена проводим са супругом. Ја на телевизији гледам спорт, а она серије - каже за "Пензионер" чувени комичар, глумац и музичар старе Југославије. - Много сам се током радног века нарадио и напутовао, па ми је сада жеља за одласцима утихнула. Скувам себи кафу, пијуцкам и уживам. Погледам дневну штампу и уживање истог тренутка престаје. Често шетам кејом поред Саве неколико километара мало бржим ходом и вратим се кући као победник.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Све тиши тонови "Седморице младих"

Распад Југославије и престанак постојања чувеног ансамбла "Седморица младих" Јова Радовановић, кога и данас генерације памте по хумору и скечевима који су улепшавали телевизијске емисије, сматра најтежим периодом у животу. Престанак каријере као музичара, тих деведесетих, представља његов први одлазак у пензију. Мада је званично пензионер већ две и по деценије, суштински се повукао из посла забављача тек пре три године.

- Било је тешко бавити се комедијом и забављањем тих година у земљи у којој се свакодневно у вестима пребројавало колико је погинулих по ратиштима широм Југославије - сећа се Јова. - Али убрзо као млад пензионер са нешто сачуване енергије, покушао сам да наставим са каријером и то ми је успело. Почео сам ТВ серију "Повуци ручну" и као пензионер направио 72 получасовне епизоде. Био сам аутор, забављач, музички уредник и продуцент.

После телевизијских обавеза, Јова је кренуо на турнеју по Аустралији са глумцем Иваном Бекјаревим, а затим и по Канади сам и са Миром Бањац.

- Све се то одвијало постепено, па сам престао са активностима пре три године и коначно отишао у праву пензију - прича Радовановић. - Најдражи тренуци су ми данас када дођу деца и унуци, разговор са пријатељима. То је непроцењива вредност.

Фото К. Михајловић

Старији га препознају, довикну му: "Где сте, бре, нема вас на телевизији", али има и млађих који му кажу: "Хвала вам што сте ми улепшали детињство."

- И то је мени нека врста сатисфакције. То је доказ да све то што сам радио није било узалудно - каже Јова. - Разлика између пензионера јавне личности и обичног је у томе што нас понеко и препозна, а овог обичног, само они који га знају, под условом да се није много променио.

Како каже Јова, без обзира на статус и примања, не постоји човек без брига, а ако такав и постоји, требало би да се забрине што ни за кога не брине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У кафани настају најбољи вицеви

- Мени у целој ствари фали мало хумора, а и шта ће нам хумор кад нам је живот смешан - каже Јован Радовановић.


УШЛИ У "ГИНИСА"

ЈОВА Радовановић је каријеру започео у бенду који је основао под називом "Домино" и са њим је свирао у амфитеатру Технолошког факултета, који је имао клавир. Сав зарађени новац су давали за његово изнајмљивање. Чланови "Домина" су се убрзо разишли, па је Јова прешао у бенд "Весели Бенџа", а затим у "Седморицу младих". Са њима је ушао у Гинисову књигу рекорда као ансамбл са најдужим стажом од 33 године. Ожењен је супругом Ковиљком, има троје деце, сина и две ћерке близнакиње.

Фото К. Михајловић

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Pozdrav

22.01.2020. 11:24

Bili su svjetska klasa. Ali je tako upadljivo kako je Srbima iz Srbije raspad Juge bio najgora stvar. Mislim da je to zato jer tek sada polako uce sta je to hrvatski i balijski mentalni sklop. Da su znali ranije nebi ih tako iznenadjivao i zalostio raspad Juge.

Jerry Luis

22.01.2020. 13:11

Legenda ostaje Legenda Viste Srpski Jerry Luis .I dan danas Volimo vaše Humorističke Emisije . Želimo vam svako dobro.