СВОЈЕ пензионерске дане трошим лагано и без журбе. И то ми прија. Што Раша Попов рече: "Децо, и старост може да буде лепа, само када не боли."

На срећу, Јови Радовановићу пензионерски дани су лепи. Како каже, проводи их са супругом, породицом и пријатељима. У шетњи, разговору, миру...

- Највише времена проводим са супругом. Ја на телевизији гледам спорт, а она серије - каже за "Пензионер" чувени комичар, глумац и музичар старе Југославије. - Много сам се током радног века нарадио и напутовао, па ми је сада жеља за одласцима утихнула. Скувам себи кафу, пијуцкам и уживам. Погледам дневну штампу и уживање истог тренутка престаје. Често шетам кејом поред Саве неколико километара мало бржим ходом и вратим се кући као победник.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Све тиши тонови "Седморице младих"

Распад Југославије и престанак постојања чувеног ансамбла "Седморица младих" Јова Радовановић, кога и данас генерације памте по хумору и скечевима који су улепшавали телевизијске емисије, сматра најтежим периодом у животу. Престанак каријере као музичара, тих деведесетих, представља његов први одлазак у пензију. Мада је званично пензионер већ две и по деценије, суштински се повукао из посла забављача тек пре три године.

- Било је тешко бавити се комедијом и забављањем тих година у земљи у којој се свакодневно у вестима пребројавало колико је погинулих по ратиштима широм Југославије - сећа се Јова. - Али убрзо као млад пензионер са нешто сачуване енергије, покушао сам да наставим са каријером и то ми је успело. Почео сам ТВ серију "Повуци ручну" и као пензионер направио 72 получасовне епизоде. Био сам аутор, забављач, музички уредник и продуцент.

После телевизијских обавеза, Јова је кренуо на турнеју по Аустралији са глумцем Иваном Бекјаревим, а затим и по Канади сам и са Миром Бањац.

- Све се то одвијало постепено, па сам престао са активностима пре три године и коначно отишао у праву пензију - прича Радовановић. - Најдражи тренуци су ми данас када дођу деца и унуци, разговор са пријатељима. То је непроцењива вредност.

Фото К. Михајловић

Старији га препознају, довикну му: "Где сте, бре, нема вас на телевизији", али има и млађих који му кажу: "Хвала вам што сте ми улепшали детињство."

- И то је мени нека врста сатисфакције. То је доказ да све то што сам радио није било узалудно - каже Јова. - Разлика између пензионера јавне личности и обичног је у томе што нас понеко и препозна, а овог обичног, само они који га знају, под условом да се није много променио.

Како каже Јова, без обзира на статус и примања, не постоји човек без брига, а ако такав и постоји, требало би да се забрине што ни за кога не брине.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У кафани настају најбољи вицеви

- Мени у целој ствари фали мало хумора, а и шта ће нам хумор кад нам је живот смешан - каже Јован Радовановић.


УШЛИ У "ГИНИСА"

ЈОВА Радовановић је каријеру започео у бенду који је основао под називом "Домино" и са њим је свирао у амфитеатру Технолошког факултета, који је имао клавир. Сав зарађени новац су давали за његово изнајмљивање. Чланови "Домина" су се убрзо разишли, па је Јова прешао у бенд "Весели Бенџа", а затим у "Седморицу младих". Са њима је ушао у Гинисову књигу рекорда као ансамбл са најдужим стажом од 33 године. Ожењен је супругом Ковиљком, има троје деце, сина и две ћерке близнакиње.

Фото К. Михајловић