Јужнокорејски филм Паразит освојио је најпрестижнију награду америчког удружења филмских глумаца (САГ) у Холивуду.


Тај филм, прошлогодишњи добитник Златне палме у Кану, освојио је синоћ награду за "најбољи глумачки ансамб", најпрестижније признање овог удружења.

Редитељ Бонг Џу-Хо је рекао да увиђа да расту шансе за успех његовог филма на престижним Оскарима, који се додељују почетком идућег месеца.

Паразит је номинован за шест Оскара, укључујући за најбољи филм. Филм је фаворит за Оскара за најбољи страни филм али у кладионицама му се дају високе шансе и за победу у категорији најбољег филма.

Филм Паразит је такође пре десет дана добио награду за најбољи филм на страном језику на додели Златног глобуса, где се додаљују награде Удружење страних дописника у Холивиуду.

Породична драма, са примесама трилера и социјалним темама Паразит говори о уласку сиромашне породице у свакодневницу богате породице. Од када је изашао филм бележи велики успех у свету од Јужне Кореје до САД, преко Европе.

"Иако је наслов Паразит мислим да је прича о суживоту и како сви можемо да живимо заједно", рекао је синоћ Сонг Канг Хо, један од глумаца, преко преводиоца.

Пошто глумци чине највећи проценат чланова Академије за филмску уметност и науку која одлучује о Оскарима, њихов избор се пажљиво прати као наговештај шта би на Оскарима,који се одржавају 9. фебруара могло да победи.

Џенифер Лопез, AP/Matt Sayles

У другим категоријама глумац Хоакин Финикс освојио је награду за најбољег глумца за филм "Џокер", Рене Зелвегер за најбољу глумицу за интерпретацију Џуди Гарланд на крају њеног живота у филму "Џуди".


Рене Зелвегер,Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Бред Пит је добио награду за најбољу помоћну мушку улогу у филму Квентина Тарантина "Било једному Холивуду", док је Лора Дерн освојила награду за најбољу помоћну женску улогу за улогу адвоката у филму "Марриаге Сторy".


Бред Пит, AP Chris Pizzello

Роберт Де Ниро, звезда филма "Ирисхман" Мартина Скорсезеа је добио награду за целокупну каријеру.

Роберт Де Ниро и Леонардо Ди Каприо, AP Chris Pizzello

У делу награда за телевизију серија новог стриминг сервиса Епл "Тхе Морнинг Схоw" је добила своју прву награду захваљујући Џенифер Анистон, која је награђена за најбољу глумицу у телевизијској драми.


Прочитајте још: Јужнокорејски филм "Паразит" освојио Златну палму у Кану


Фиби Волер-Бриџ, која је креирала и глуми у серији "Флеабаг" освојила је награду за најбољу глумицу у комедији.


Џенифер Лопез и Рене Зелвегер, AP/Matt Sayles

Питер Динклиџ је добио награду за најбољег глумца у серији за тумачење лика Тириона Ланистера у култној серији "Игра престола".


Друга култна серија "Круна" (Тхе Цроwн) освојила је синоћ награду за најбољу глумачку поставу за серије.