Јована Миловановић је дете филма које данас припада генерацији младих, талентованих глумаца који носећи јединствену енергију, емоцију и страст према глуми, исписују нове странице ове уметности. Иза ње су одличне улоге у серијама „Моја генерација З“; „Војна академија V“; „Синђелићи“, „Преживети Београд“. Пред њом је време које ће њен таленат тек обасјати јаким светлима. Она има то нешто потребно за кадар који се не заборавља и сцену која се осваја. Интервјуе не даје често, али их зато претвара у исповест која открива много више од очекиваног.

* Током последње две године постали сте једна од најтраженијих глумица млађе генерације и играте у најгледанијим домаћим серијама. Колики је изазов у исто време одговорити различитим улогама, дати свој максимум и бити другачији?

Изазовно је. Трудим се да у сваком лику нађем шта је специфично за ту особу, шта се у њој крије, и када мислим да сам открила све њене слојеве, тек тада кренем још да копам. Тако се рађају најразличитији карактери који носе ваш лик, а живе потпуно другачије животе.

* Који пројекат је, за сада, за вас био најдрагоценије искуство и због чега?

Можда звучи као клише, али не бих могла да издвојим један. Сви пројекти у којима сам учествовала за мене су били драгоцени процеси у којима сам имала прилику да напредујем и учим од најразличитијих људи из света позоришта, филма и телевизије.

* Ко је од тих људи на вас оставио посебан утисак, јер сте одмалена пред камерама, раме уз раме са највећим глумачким именима?

Небојша Глоговац. Његов дар, знање, игра, машта и оно нешто необјашњиво, само његово. Колико сам само пута вратила сцену, како бих изнова видела његов поглед, реакцију, мисао. Гледала понизно исту представу безброј пута, како бих присуствовала његовој игри, која ми је увек деловала тако лака. Имала сам срећу да ме посаветује таква глумачка величина.

* Који савети, лекције, али и лична искуства, су се до сада показали као најважнији и представљају темеље на којима ћете градити даљу каријеру?

Научила сам да ћу цео живот учити и да су истинитост и вера за мене једини пут којим могу да кренем, а да се не бојим грешке. Схватила сам да, у ствари, најбоље учим кад посматрам своје колеге и њихову игру.

Pročitajte još - Jovana Milovanović: Temperamentna i eksplozivna

* Како сте превазишли тај страх од сопствених грешака који спомињете?

Те ствари доста помажу у самоспознаји. Схватимо своје слабости, бриге, страхове. Све то нас чини људима. Тако се доста научи о себи, али и о другима. Јачамо, сазревамо, растемо. Научимо да ослушнемо себе, да дамо себи одушка, да се понекад препустимо и дозволимо времену да нас демантује. Уколико не могу сама да увидим неке ствари и превазиђем их стрпљењем и новим даном, имам помоћ породице и пријатеља којима верујем када сумњам у себе. Ипак, не могу да се ослободим своје самокритичности која ме некада обузме и не да ми мира.

* Колико сте у том процесу учења о себи и другима, довољно стабилни да поднесете и туђе сујете, непраштање успеха, медијски сензационализам?

Са тим сам се, нажалост, суочила на самом почетку, баш због сензационалистичких наслова и прича које су биле превелике за мене, тада малу девојчицу. Мислим да су се моји родитељи, заправо, у тим моментима, најбоље упознали са том страном медаље овог посла, а за њима и ја, иако су дали све од себе да то не осетим. Својом подршком трудили су се да победе последице туђих одлука зарад тиража, али сам јасно схватила шта значи јавни посао и шта све може да га прати.


* Велика популарност ће тек доћи. Јесте ли довољно зрели да останете своји?

Превише сам самокритична да бих могла да полетим. Професија којом се бавим има своју прелепу страну, а то је публика која вас прати, али то није све што глума у бити јесте. Глума је позив који подразумева непрестани рад, игру, копање по себи, преиспитивање, учење и доживотно усавршавање. Дозвољава ми да врло често будем неко други, због чега бих приватно волела да увек останем своја. Једино што ме брине је да, ако до те велике популарности дође, публика моју потребу за интимом не протумачи погрешно. Не бежим од јавности, али не волим да се појављујем у медијима када за то немам повод. Одмалена сам имала прилику да видим како тај свет изгледа и да схватим да чар није у томе. Трудим се да не расипам енергију и да чувам фокус.

* Колико сте спремни за падове, поразе, неуспехе, али и неправду?

PROČITAJTE JOŠ: Branka Katić me je razmazila

Мислим да особа мог сензибилитета, никада истински неће бити спремна за то. Тежим да научим да је и то део живота и да је моћ у прихватању и опраштању, како другима, тако и себи. Некада је у реду да ствари не иду како смо замислили, али треба бити довољно мудар да препознаш да те после таквих ствари, можда, чека нешто боље. Не мораш баш све да знаш и да ти све буде јасно у датом тренутку, не треба да те прогони питање зашто. Тако ћеш дочекати оно што је, заправо, чекало само тебе.

foto: Emilija Gajić

* Колико је важно задржати такав начин размишљања, посебно данас, када нас живот често обесхрабри? Говорите као оптимиста и неко ко верује у себе.

У данашње време, које је брзо, понекад оштро и које не дозвољава, или јако ретко дозвољава предахе, и у ком је лакше поклекнути и пустити да нас све то преплави, треба знати сачувати ведрину духа, захвалност и способност примећивања лепоте живота. Трудим се да верујем да ми живот никада неће дати препреку коју нећу моћи да пређем или проблем за који нећу имати решење.

* Плените специфичном харизмом и носите помало тајанствену и необичну лепоту. Каква особа се крије иза ње?

Увек је тешко причати о себи, али рекла бих да се на првом месту налази једна брижна ћерка и сестра заштитник. Родитељи су настојали да од брата и мене, пре свега, направе људе. Особе које прихватају своје мане и чувају врлине. У то име, ја сам нервозна нога која цупка, спавалица а раноранилац, тежак самокритичар, весељак и емотивац, правдољубиви створ и сањар.

* Кад смо код емотивца и сањара, колико отворено показујете своја осећања или, ипак, не дозвољавате да други виде оно што се, понекад, дешава у вама?

Људи који ме најбоље познају кажу да ми се на лицу види све што мислим и осећам, чак и када то највештије кријем. Волим када имам храбрости да покажем емоцију, али чешће умем да се осамим када ме нешто боли.

* С друге стране, чини се да умете да будете оштри, бунтовник са изазитим ставом и да не дате на себе. Да ли свесно негујете такве особине и колико вам значе?

Родитељи су гајили моју срчаност. Васпитавали су ме да мислим својом главом, да се водим искреношћу и истином, али и да признам кад нисам у праву. Због брата сам прво научила да не дам на друге, а временом сам схватила да треба заштитити и себе.

* Чиме се откључава ваше срце и шта је потребно да будете срећни?

Истином и добротом. Срећу чине породица и драги људи. То је моја сигурна зона у којој сам своја и слободна. Њихове приче, ситне и крупне радости, ожиљци, успеси, размишљања, уопште присутност у њиховим животима ме радује и пуни ми батерије.

* Када ослушкујете себе, у овом тренутку живота и каријере, шта чујете?

За немогуће је потребно само мало више времена.

* Какву улогу прижељкујете у будућности?

Волела бих улогу која ће бити потпуно супротна од мене у сваком смислу, и која ће ми, можда, дати неку боју за коју нисам ни знала да имам у себи.

* Какви су професионални планови за наредну годину, а која је најважнија новогодишња жеља?

На првом месту здравље. Што се тиче професионалних планова о којима могу да причам, завршавам снимање серија “Неки бољи људи” и “Преживети Београд”, на којима сам почела да радим током 2019. године.