КАДА је пре пет година у "Чизмашима" тумачио лик Жике Курјака, нижег официра бивше југословенске војске, Миодраг Драгичевић није ни слутио да ће га редитељ Дејан Зечевић позвати да поново обуче војну униформу. Овог пута биће кадет Вукашин Пашић у петој сезони филма и серије "Војна академија", која се емитује суботом од 20.05 на РТС.

- Опет сам војник, само модернији. Још током снимања схватио сам да имам већ проживљено искуство: прошли пут оживео сам јунака са почетка 20, а сада 21. века. Улога Жике Курјака била је комплекснија, самим тим што сам био главни јунак, док се у "Академији" мој лик морао уклопити у целину. Пратио сам ритам екипе и причу која се испреда већ четири сезоне. Лепо су ме примили, а највише сам радио са Вајом Дујовић, Анђелом Јовановић, Славеном Дошлом и Вучићем Перовићем. Још једно добро "војничко" искуство - каже, за "ТВ новости", Миодраг Драгичевић, који је новогодишње празнике провео у Паризу.

Осим униформи, млади глумац "баратао" је хируршким инструментима у "Ургентном центру", кошаркашком лоптом у "Жигосанима у рекету", а навући ће и боксерске рукавице у серији "Јужни ветар". После филма, који је доживео велику популарност, почеће да се приказује и серија од 19. јануара недељом у 20.05 часова такође на РТС.

* Има ли сличности између Жике Курјака и Вукашина Пашића?

- У "Чизмашима" сам се бавио појединцем који је живео током ратних година и одрастао у тешким условима. Тада сам први пут учио како да станем мирно, поздравим, дам рапорт, држим пушку. Вукашин је пак кадет и учествује у обуци за специјалну бригаду. Темпераментнији је, жели да се покаже као "тврд" момак који се ничега не боји, спреман је да све изнесе "мушки", али ће се показати да има и меку страну.

Прочитајте још - Миодраг Драгичевић: Вук Костић ми је узор

* Оружје се појављује и у "Јужном ветру", а ваш лик има "само" боксерске рукавице?

- Нисам имао никакав контакт са оружјем у овој серији, али јесам са људима из миљеа у којем се користи. Бамби, кога тумачим, упознаје Мараша (Милош Биковић) у Забели где су делили затворску ћелију. Како то обично бива, млађи жели да се докаже старијем јер га доживљава као узор и величину. Бамби се угледа на Мараша и жели да му се допадне како би га овај узео у заштиту и увео у екипу. Између осталог, то чини и у боксерском рингу. За Бамбија можда може да се каже да је негативац, али такође и да је неснађена млада душа која је посрнула.

* Тренутно се емитује наставак друге сезоне "Жигосаних у рекету".Колико се лик Луке променио?

- Захваљујући тој серији добио сам прилику да кошаркашку вештину, коју сам усавршавао осам година, покажем и у глуми. Играм Луку који је добар, талентован момак, али је скренуо у лошем правцу и покушава да уз кошаркашко умеће нађе своје место и лагоднији живот. Добио је нове прилике, неки важни људи су му указали поверење, и верујем да такви, звездани моменти постоје и да понекад воде појединца кроз живот у добром правцу.

* Публика вас на Првој поново гледа у "Ургентном центру".Како вам је легла улога лекара?

- Чини се да ме редитељи виде у улогама мало тврђих момка, бунтовника или оних који желе нешто да промене. Било ми је занимљиво да уђем у "кожу" хирурга и користим болничке инструменте - пипете, скалпел.. Имали смо и обуку у Клиничком центру и вежбали на луткама. Научио сам како правилно урадити реанимацију или окренути бебу ако се загрцне.

* Ваша сестра Тамара и њен изабраник Петар Бенчина такође се баве глумом, да ли су вам они и најбољи саветници?

- Не разговарамо много о глуми када смо заједно. Више волимо да причамо о томе како проводимо слободно време. Што се Петра тиче, када сам одлучио да ћу се бавити глумом, спремао ме је за пријемни испит на ФДУ. Ето, био је први који ми је давао савете и усмеравао како да се на испиту покажем у најбољем светлу. Његова упутства и данас ми значе на сцени, као и у животу.

О послу, Тамара и ја "бистрили" смо док смо радили неке заједничке пројекте, попут представа "Пет живота претужног Милутина" и "Осећај браде". Имамо отворен однос. Она се неће увредити ако јој дам неку сугестију или критику, а исто важи и у мом случају. Скрене ми некад пажњу ако претерам у експресији, да играм сведеније. На позорници се лако споразумевамо.

Прочитајте још - Миодраг Драгичевић: Крадем занат од Берчека

* Да ли је одувек било тако?

- Када сам почињао, нисам имао превелике користи од тога што је Тамара глумица и што сам ја њен брат, осим што може да ме посаветује и каже како шта да одиграм. Није ми сметало када су ме препознавали као брата Тамаре Драгичевић. Чак ми је и импоновало што је тако успешна. Волео сам када ми то кажу јер је она моја сестра и поштујем њен рад. Ипак, чињеница да ми је она сестра није ми помогла да се пробијем или добијем неке улоге. Све сам заслужио својим радом, трудом и посвећеношћу.

"ЧИЗМАШИ" ЗАУВЕК У СЕЋАЊУ

ВЕЋ на другој години ФДУ Миодраг Драгичевић добио је прилику да тумачи главну улогу у "Чизмашима". Серија је настала према истоименом роману академика Драгослава Михаиловића, који их је посетио првог дана снимања.

- У сећању ми је остао моменат када ми је, са једне стране стајао Драгослав, а са друге Александар Берчек. Две величине. Фотограф је забележио тај тренутак. Осим менторке Биљане Машић на ФДУ, на сету сам имао прилику да, поред Берчека, занат учим и од Драгана Бјелогрлића, Богдана Диклића, Марка Баћовића, покојног Марка Николића - великих имена нашег глумишта. Било је то незаборавно искуство.