Суђење америчком филмском продуценту Харвију Вајнстину оптуженом за сексуално злостављање и нападе почело је данас у Њујорку.


Некад један од најмоћнијих људи у Холивуду, Вајнстин (67) се изјаснио да није крив за оптужбе за силовање две жене у Њујорку. Он се суочава са доживотном казном затвора ако буде осуђен за најозбиљнију оптужбу за сексуални напад, преноси АП.


Једна од жена која је Вајнстина оптужила за напад, бивша астистенткиња продукције Мими Халеј, рекла је да ју је Вајнстин сексуално напаствовао 2006. године. Тужиоци тврде да је другу жену Вајнстин силовао, али она није јавно идентификована 2013. године.


Вајнстин је дошао на суд на време, а око 15 жена окупило се испред суднице, међу њима и америчке глумице Росана Аркет и Роуз Мекгован, које тврде да их је Вајнстин сексуално напао. Две глумице су одржале конференцију за штампу захтевајући да Вајнстин буде осуђен.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Харви Вајнстин ухапшен, па пуштен уз кауцију

"Налазимо се на почетку нове године и нове деценије, прошло је време сексуалног узнемиравања на свим радним местима, рекла је Аркет. Пошло је време свепрожимајуће културе тишине која је омогућила постојање злостављача попут Вајнстина", казала је Аркет.


Скандал с Вајнстином избио је почетком октобра 2017. године када је Њујорк тајмс први пут поменуо оптужбе на његов рачун. Касније је око 80 жена, међу којима и глумице Гвинет Палтроу, Анџелина Џоли и Леа Сејду, оптужило холивудског продуцента за сексуално узнемиравање и злостављање.


Суђење Вајнстину (67) који је рекао да ће доказати да није крив, треба да траје шест недеља.


Вајнстин се брани са слободе, а оптужен је по шест тачака оптужнице за силовање, сексуално узнемиравање и злостављање.


Те оптужбе су покренуле талас тврдњи о сексуалном узнемиравању и нападима холивудских моћника, политичара и других утицајних људи, као и покрет "И ја" у коме су стотине жена јавно оптужиле моћне људе у пословном свету, влади и свету забаве за узнемиравање.