НОВИНАРА ТВ Прва Филипа Чукановића упознали смо 2014. године када је недељу дана извештавао са поплављених подручја, што је за њега искуство које се, нада се, неће поновити. Од 2010. године, овај рођени Краљевчанин почео је да ради као репортер Јутарњег програма на Пинку, а од 2012. гледали смо га и у Националном дневнику. Извештавао је са најзначајнијих политичких догађаја и избора, а такође је истраживао и снимао приче о различитим друштвеним феноменима.

* Укључења у програм уживо са терена захтевају велику концентрацију и способност да брзо реагујете. Шта је у том тренутку најважније?

- Да се препозна вест и раздвоји битно од небитног, како бих гледаоцима у што краћем времену показао што јасније, одређену информацију или догађај. Телевизија је, пре свега, слика и ако је немам, моја прича ће тешко доћи до изражаја. Наравно, важно је и искуство, због којег сам сигурнији, спретнији и опуштенији. Новинарство је занат за који је потребно много вештина, живаца и социјалне интелигенције.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Жестока тројка уздрмала Краљево: У граду на Ибру одржан други Хардкор-Панк фестивал

* Део сте екипе вести на ТВ Прва, где имате и ауторску емисију "Лично незванично". Како постижете да радите на две стране?

- У информативи радим два до три пута недељно и путујем по потреби, јер би другачије било неизводљиво. Све оно што сам научио у тој редакцији, примењујем и у мојој емисији - брзо и динамично. Много је напорно, немам слободног дана, али знао сам у шта улазим.

* Како сте дошли на идеју за вашу емисију? Кога ћемо видети у наредном издању?

- Желео сам да одем корак даље, мада најискреније никада нисам маштао о ауторској емисији. Све се десило у неколико дана током лета и онда су почели преговори који су трајали месецима, пре свега, јер је ово продукционо захтеван пројекат. Трудићемо се да нам саговорници покажу нешто што никоме нису, како бисмо их упознали незванично. Пројекат је захтеван, дуго се снима и монтира, како бисмо добили динамику. Овог викенда мој гост ће бити голман Црвене звезде Милан Борјан са породицом.

* На почетку каријере радили сте на Радио Пингвину. Шта сте тамо научили?

- Дикцију и да не говорим пребрзо. Радио сам тада и синхронизацију цртаних филмова, што ми је једно од најзанимљивијих искустава у каријери и волео бих да се некада понови.

* Како су изгледали ваши почеци у новинарству?

- Тада нисмо имали технику за рад уживо, већ сам између два јављања трчао на телевизију са тракама... саобраћајна гужва, неповољни временски услови, нервирање од ране зоре хоћемо ли све стићи.... Било је изузетно напорно, али захвалан сам на том искуству, јер сам стекао рутину, брзину, концентрацију.

* Можете ли на одмору да издржите без вести? Како се опуштате?

- Трудим се да се опустим, али када једном уђете у ову "машину", немогуће је искључити се потпуно. Опуштам се тако што гласно слушам музику! Одем некада на базен и трудим се да не будем лењ кад је реч о теретани. Прија ми дружење са пријатељима, као и одлазак код породице у Краљево, где имам пуно родбине.

* Која особина вам смета код вас? А шта не волите код других?

- Када су ме уписивали у школу, учитељица је родитељима рекла "ово дете ће 'убити' брзоплетост". Срећом, с годинама успевам да је контролишем. Иначе сам веома упоран и дајем свој максимум шта год да радим. Исто очекујем и од оних са којима уско сарађујем. Не подносим непоштовање било које врсте, од кашњења до недостатка обзира за потребе или стања људи око мене.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Коријеро дело Спорт: Коларов се разводи због прелепе Италијанке (ФОТО)

* Имате ли узоре? Чије савете уважавате?

- Волим много старијих колега са којима се често виђам и слушам њихова искуства. Пред почетак емитовања моје емисије, Мира Адања Полак ми је на једној вечери рекла: "Немојте се оптерећивати рејтинзима, радите за своју душу". Радо бих је послушао, али нажалост то није могуће.

Са породицом Борјан


НА "ТВИТЕРУ" СЕ ЛЕЧЕ КОМПЛЕКСИ

* КОЛИКО вам је "Твитер" важан у послу?

- Важан је али штета је што је та друштвена мрежа у овој земљи постала место за лечење комплекса и фрустрација различитих политичких опција. То га је потпуно "угушило" - закључује Филип Чукановић.


КОМЕ ТО ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ МАШЕ?

* ИНТЕРВЈУ са председником Србије привукао је пажњу јавности и због начина на који сте га снимили. Какав је утисак Александар Вучић оставио на вас?

- И председник и његов тим су велики професионалци и када се нешто договоримо, онда то и реализујемо. Годинама сарађујемо и одлично знамо шта један од другог можемо да очекујемо. Снимали смо готово без прекида и ништа није избачено. Тако је остало и оно чувено "коме то машете", о чему ме и данас питају људи на улици. Доста пажње је изазвало то представљање шефа државе у другом светлу, што ми је и био циљ - прича Чукановић.