БУБЊАР "Рибље чорбе" Мирослав Вицко Милатовић, уз Бору Ђорђевића деценијама најактивнији члан бенда кад су у питању пројекти ван групе, промовисао је у четвртак у београдском клубу "Крафт рум Берлин Монро" своју прву књигу поезије "4 тома" у издању "РНР рекордса", са текстовима које је написао током каријере. Ту је и бонус диск у издању "Фидбокса" са четири нове песме које је Милатовић написао, отпевао, и одсвирао бас-гитару и бубњеве. Истог дана, на "Јутјубу" је представљен први сингл "Весник пролећа".

Поред бројних других људи из света рокенрола, очекивану подршку Вицку су пружиле колеге из матичног бенда - Видоја Божиновић Џинџер и Никола Зорић, који су и учествовали у снимању песама, као и Миша Алексић.

- Бане Локнер ми је први рекао да имам много текстова и да то може да заврши у књизи - напоменуо је Вицко. - Први том су моји рани радови, укључујући соло албум из '86. "У ритму срца малог добошара". Други том је "Индијанци и остали". "Индијанци" су бенд који сам имао деведесетих, а ту су и текстови за "Краљевски апартман", "Минђушаре", "Вориорсе"... Трећи, мени најдражи том су дечје песме. Ту сам их највише написао, односно, још увек их пишем, јер радим у "Мастер бластер" поп-рок школи. Имали смо обичај да, на крају године, правимо албум где ће најбољи ђаци да свирају. Ту имам три издања, а пре тога и албум "Дечаци о девојчицама". Последњи том су текстови за бајкерски бенд "Црна Барбика" који сам ја оформио.

Вицко каже да је, гледајући по "Рибљој чорби", крај седамдесетих и почетак осамдесетих био најбољи период за бављење музиком:

- То време је било захвално та рок бендове. Сад је тешко, јер нема часописа, радио-станица, све је сведено на нулу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бубњар "Рибље Чорбе" у вези са 30 година млађом

Милатовић није баш прихватио интернет као реалност, кад је у питању промоција неке рок групе.

- Сада је све доступно - вели Вицко. - Кад сам почињао да свирам бубњеве, све сам скидао са плоча. Мене и дан-данас деца питају "Ко је вама, професоре, показивао бубањ?". Кажем - грамофон. Они ме питају "А ко је тај?" (смех). Не признајем модерне трендове. Интернет јесте реалност, али сурова.

Књига "4 тома" биће промовисана у многим градовима широм Србије:

- Ја сам човек који не стаје. Завршавам 10 текстова за пријатеља Зорана Коњевића из "Вориорса", који је већ направио албум у Канади, па је решио то да уради и у Србији.

А повратак у далеку прошлост доводи нас до групе С.О.С. из које је, спајањем са Бором Ђорђевићем, настала "Чорба".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОБЈАВЉЕН ДЕЧЈИ И БАЈКЕРСКИ АЛБУМ: Приручник за мале фудбалере- Ту смо ми изучили занат - сећа се Вицко. - Свирали смо хард-рок. Кад је дошао Бора, то је добило сасвим другу димензију.

Волео би Милатовић и концертно да представи нове песме, међутим, за "Новости", искрено признаје:

- Хтео сам да свирам са "Црном Барбиком" по бајкерским скуповима, људи су нас звали, али нисам могао да окупим бенд. Бубњар Јеки и певачица Невена су у С.А.Р.С, ја сам у "Чорби" а Вања је са Маријом Шерифовић.

Фото К.Михајловић

Од Вицка би се очекивао хард-рок, међутим...

- Кажу да ово подсећа мало на Џибонија (смех). Увек сам био пун изненађења. Кад сам објавио први соло албум, сви су чекали неке бубњарске егзибиције, али ја сам певао и писао текстове, тако ми је одговарало.

Два и по месеца по објављивању албума "Да тебе није", 20. студијског издања "Рибље чорбе", Вицко каже:

- То је, по мени, одличан албум. Јако су добри текстови, музика је супер. Продукција је, онако, али, нема везе. То је ствар укуса. Мислим да је овај албум чак у фазону неких старијих, попут "Бувље пијаце".

Упитан да издвоји фаворита с албума, Вицко је, смејући се, "скромно" издвојио своју песму:

- "Мистер Перфект", наравно.


МИНХЕН ЗА ПАМЋЕЊЕ

ПРЕ неколико дана, "Рибља чорба" је, заједно са "Партибрејкерсима", "Ван Гогом" и групом С.А.Р.С. учествовала на "Мјуник рок фесту" у Минхену. Током 70 минута, колико су на сцени били Бора, Миша, Вицко, Џинџер, Никола и Јоца Змај, направљена је таква атмосфера да Миша Алексић и даље о томе прича с нескривеним усхићењем.

- Фантастичан концерт, невероватна публика - одушевљено ће басиста "Чорбе" за наш лист. - Били смо у свом најбољем елементу, али публика је била толико емотивна према бенду, толико су ишчекивали да дођемо, да је реакција била можда чак и боља него у многим градовима у Србији и региону. Певали су песме од почетка до краја, после сваке се чуло "Боро, мајсторе". Било је незаборавно.