РИЈЕЧКА група "Параф" која је својевремено била међу панк пионирима у Југославији, а касније променила поставу и окренула се новоталасном звуку, после дуге паузе вратила се на сцену и објавила бокс-сет "Сабрана дјела 1976-1987", као и винилно реиздање трећег албума "Заставе". Све то ће концертно промовисати сутра у новосадском "Фирчи тинк-тенк студију", и у суботу у Дому омладине Београда. Посетиоци ће имати јединствену прилику да виде комбиновани састав "Парафа", са оригиналним певачима из 70-их и 80-их, Валтером Коцијанчићем и Павицом Чабријан, знаном по псеудониму Вим Кола.

Павица и њен супруг Здравко, који је свирао бас-гитару у обе поставе, не скривају узбуђење уочи предстојећих концерата:

- Прошло је 35 година, и силно се веселимо свиркама и поновним сусретима у Новом Саду и Београду - кажу углас за "Новости". - Програм смо замислили тако да публици представимо пресек укупног рада, и зато ћемо да наступимо у мешовитој постави из свих периода, спојачањима. Увек се у Новом Саду и Београду осећала снажна енергија, била су феноменална дружења и одлична интеракција са свима који су дошли.

Те 1976, кад је "Параф" почињао, није било нимало лако сазнавати новости везано за панк, покрет који је и у свету тад био у повоју.

- Нисмо имали на располагању апсолутно ништа, па смо све информације добијали преко Радио Луксембурга, пријатеља чији су родитељи радили у иностранству, и "Њу мјузикал експреса", који смо, након што би гацарина обавезно прегледала, добијали раскупусан, и који је кружиодруштвом док се не би сав садржај излизао. Месецима смо скупљали лову за одлазак у Трст због неке плоче, и онда је данима преслушавали по становима пријатеља. Код нас у то време није било могуће купити плочу или инструмент, па смо се служили свакаквим чаролијама, шверцовањем преко границе... Мозак нам је радио 300 на сат. Ваљда смо тада развили неке рецепторе који су данашњој генерацији закржљали јер, напросто, немају потребе за њима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СМРТИ ПАНК ЛЕГЕНДЕ: Дан Сида Вишиза

Нова песма "Без лица" наилази на добре критике публике.

- Иако нисмо излазили у јавност, ми смо свих протеклих година стално нешто радили, истраживали и накупили поприлично материјала с којим ћемо се ускоро мало озбиљније позабавити. Део тога је и песма "Без лица" коју смо објавили на наговор пријатеља. Имамо срећу да нисмо везани никаквим роковима, креација је ужитак.

Улога новог таласа је, веле њих двоје, с правом дигнута на митски ниво:

- У потпуности је променио однос према музици и поставио нове стандарде и естетику. До тада је на овим просторима у музици владала тотална жабокречина, плитке срцоломке и паролашки, режимски патриотизам.


МЛАДИ ЋЕ ПОНОВО "ЕКСПЛОДИРАТИ"

УПИТАНИ да ли на простору бивше Југославије виде покретаче неког новог новог таласа, можда и наследнике, Вим Кола и Ивица за наш лист кажу:

- Да би се то догодило, мора да се поклопи низ околности. Наша свакодневица нуди материјале и разлоге, и само је питање када ће та енергија поново експлодирати. Мислимо да је незаинтересованост коју многи приписују младој генерацији, заправо, само привид и да ће енергија пронаћи свој пут да изађе на светлост.