У КАМЕНОЈ сали Радио-Београда у уторак је представљен троструки диск легендарног босанског певача Неџада Салковића, са 57 песама, поводом 60 година успешне каријере(ПГП РТС). На компилацији су два диска са компонованим песмама и један са севдалинкама, а директор наше најстарије издавачке куће Владимир Граић Граја је истакао да је било тешко изабрати 57 хитова од свих нумера које је Салковић снимио. На његов дугогодишњи рад осврнула се и певачица и уредница народних редакција музичке продукције РТС и ПГП РТС Мерима Његомир, подсетивши на многобројна признања која је "принц босанске севдалинке" добио, заједничка дружења, путовања и пријатљство са њим.

- Ако се неко потврдио у својој професији, то је Неџад Салковић - рекла је Мерима Његомир. - Пева 60 година и постојано стоји на трону краља севдаха, али и компоноване народне музике. Драго ми је што је данас у овом храму народне музике, на месту које му свакако припада. Освојио га је 1962, када је положио аудицију по веома строгим критеријумима који данас, нажалост, нису такви. Када смо ишли на турнеје, увек је први стизао на аутобус, никад није каснио, без обзира на то што је живео у Тузли.

Последњи извођач из плејаде великана севдаха и члан Европске академије наука на одсеку за уметност, Неџад Салковић, није крио одушевљене што је поново у Београду.

Прочитајте још - Неџад Салковић: Радим 100 склекова дневно

- Захвалан сам људима из ПГП РТС који су са много љубави и душе приступили реализацији овог великог пројекта - истакао је Салковић. - Највећи део моје каријере је управо везан за Београд. Кад то кажем, мислим на овај храм уметности, ПГП РТС и телевизију Београда. Ово је величанствено, један од најлепших тренутака у мојој каријери и круна у мом раду.

"Академик за севдалинке" је затим, у пратњи шефа Народног оркестра РТС Владе Пановића на хармоници, отпевао неколико севдалинки и свакако своју најпопуларнију песму "Не клепећи нанулама". Док је његов глас одзвањао Каменом салом, многе даме су уз дирљиве речи песме о мајци брисале сузе.

Мерима Његомир, Драгослав Михајловић Канаринац и Јасна Кочијашевић,фото П.Митић

Затим су се Неџаду Салковићу на подијуму придружиле колеге - Драгослав Михајловић Канаринац са супругом Јасном Кочијашевић, дует Селимова - Желчески, Данка Стојиљковић и сви углас отпевали рефрен поменуте нумере. Легендарни босански певач је на крају рекао да му је жеља да са Владом Пановићем сними албум али и да одржи концерт на београдском Коларцу.

СУПРУГА СПРЕМИЛА БАКЛАВЕ

ОСИМ у песми и коктелу, присутни су уживали и у традиционалној босанској баклави. Посластицу је, специјално за београдску промоцију, направила певачева супруга Фикрета.