ПЕВАЧИЦА планетарно популарне шведске групе "Роксет" Мари Фредриксон, преминула је у понедељак у 62. години од последица тумора на мозгу, који јој је откривен још 2002. После једног опоравка, она је 2010. године кренула на турнеју али су јој лекари, шест година касније, саветовали мировање. Мари је иза себе оставила супруга и двоје деце, а саопштено је да ће бити сахрањена у кругу најближе породице.

Дуо "Роксет" основали су 1986. Мари Фредриксон и гитариста и певач Пер Гесле. Продали су око 80 милиона албума широм света, оставивши низ великих хитова, пре свега касних осамдесетих и у првој половини деведесетих. Чак 19 их је доспело на британску листу Топ 40, а четири су стигла до броја један на "Билбордовој" листи - The look, Listen to your heart, It must have been love и Joyride.

Прочитајте још - “Стопала су ми била у коленима, излазила сам кроз своју главу”: Хрватска певачица описала ноћ када јој се ОБРАТИО БОГ (ВИДЕО)

Њихова сарадња почела је синглом Neverending love. Популарност им је донела 1987. балада It must have been love, поготово кад се чула у филму "Згодна жена". После другог студијског албума Look Sharp!, који је, између осталог, донео мегахит The look, као и песму Dangerous која се такође вртела на радио-станицама широм света, за "Роксет" се, дефинитивно, знало много даље од Шведске. Ово издање представљало је прекретницу у њиховој каријери. Албуми с почетка деведесетих донели су, такође, низ хитова - Јoyride, Fading like a flower, Spending my time, How do you do, Crash! Boom! Bang!, Sleeping in my car... У другој половини деведесетих популарност је почела да им опада, а болест певачице довела је касније и до привременог прекида сарадње. "Роксет" су се минулих година повремено окупљали и објављивали албуме - последњи, Good karma 2016. године.

Гесле се, после смрти певачице, одмах огласио, наводећи да је она била "изванредна музичарка и велика уметница која је додала величанствене боје песмама".