ЛЕГЕНДАРНИ холивудски глумац Кирк Даглас прославио је у понедељак 103. рођендан, уз њега је била друга супруга Ен (100) са којом је у браку од 1954, а детаље са забаве у породичној кући поделио је на "Инстаграму" његов унук Камерон Даглас, син глумца Мајкла Дагласа.


Слављеник је за рођендан добио торту са мотивима из филма "Спартак", који је Кирк снимио 1960. и који га је прославио. На торти су били шлем и гладијаторски мач, које је великан светске кинематографије носио у филму "Спартак", играјући маестрално вођу устанка римских робова.

Прочитајте још - Кирк Даглас тренира и у 101.

- Срећан рођендан, ћале, ти си поклон овом свету, светлост која води и моја инспирација. Волим те - написао је Камерон.

Кирков син Мајкл Даглас и снаја Кетрин Зита Џонс тренутно се налазе у Њу Делхију, па стога нису могли да присуствују рођенданској забави, али су се огласили на својим инстаграм-профилима и честитали рођендан човеку који је заузео 17. место на листи највећих мушких глумачких легенди Америчког филмског института.

- Срећан рођендан, тата! Ти си жива легенда и читава твоја фамилија шаље ти сву љубав право из срца - написао је Мајкл Даглас.

Мајкл Даглас са оцем Фото Instagram/mishaelkirkdouglas

Кетрин је пак фотку на којој јој свекар седи у крилу овако описала:

- Овај момак у мом крилу је напунио 103 године! Срећан ти рођендан, татице! Волим те свим срцем.

Кетрин Зита Џонс са свекром Фото Instagram/catherinezetajones

Кирк Даглас рођен је 1916. као Ишур Данијелович у Амстердаму (САД), а родитељи су му били јеврејски имигранти из данашње Белорусије. Имао је сиромашно детињство, а име је променио непосредно пре него што ће се прикључити америчкој морнарици у Другом светском рату. Радио је више од 40 послова пре него што је постао глумац. Сам себи је плаћао часове глуме, док га Америчка академија драмских уметности није запазила и дала му стипендију.

Са унуком Камероном Фото Instagram/cameronmorrelldouglas

Први филм "Чудновата љубав Марте Ајверс" снимио је 1946, а глумио је и у "Зидинама Јерихона", "Младићу с трубом", "Жудњи за животом", "Обрачуну код ОК корала", "Шампиону"... Оскар га је и поред три номинације заобилазио све до 1996, када је у 80. години, коначно добио почасни позлаћени кип, за пола века стваралачке и моралне снаге у кинематографији.

Са Лорин Бекол у филму "Младић с трубом" Фото Википедија

Живот је провео у друштву лепотица, двапут се женио, први пут са глумицом Дајаном Дил са којом је осам година био у браку, а други пут са Ен Бајденс са којом је провео више од пола живота и уз коју је остарио. Са Дајаном има синове Мајкла и Џоела, а са Ен Питера и покојног Ерика.