БРИТАНСКИ филм "The Favourite" ("Миљеница") на овогодишњој 32. додели Европских филмских награда (ЕФА) у Берлину освојио је осам признања, укључујући и оно за најбољи европски филм.

Ово остварење је имало и највише номинација - девет. "Миљеница" је проглашена и за најбољу комедију, а добила је награду и за најбољу режију, дело Грка Јоргоса Лантимоса. Глумица Оливија Колман освојила је награду за најбољу главну женску улогу. Филм је, између осталог, награђен и у категоријама костимографије, монтаже и шминке.

За најбољег европског глумца проглашен је Антонио Бандерас за улогу у шпанском филму Педра Алмодовара "Бол и слава", који је освојио и награду за најбољу сценографију. Француски филм "Ожалошћени" награђен је као откриће године, британски "За Саму" је најбољи документарац, шпански "Буњуел у лавиринту корњача" је најбољи анимирани филм, док је румунски "Божићни поклон" кратки филм године.

Пољски филм "Хладни рат" добио је највише гласова публике, док је немачком редитељу Вернеру Херцогу припала награда за животно дело. За европско достигнуће у светском филму награђена је Жилијет Бинош.

Прочитајте још - СРПСКИ ФИЛМ МЕЂУ 46 НАЈБОЉИХ У ЕВРОПИ: Глас за "Шавове"

Свечаност је одржана у суботу увече у познатој дворани "Haus der Berliner Festspiele", где је и седиште Европске филмске академије, која од 1997. додељује награде сваке непарне године у Берлину. У парним годинама те награде се додељују сваки пут у неком другом европском граду.

Вернер Херцог, Britta Pedersendpa via AP

Улогу на овогодишњој додели награда имао је и млади српски глумац Милан Марић, који је учествовао као презентер приликом најављивања и представљања награда за краткометражни филм. Награде ЕФА укупно се додељују у 24 категорије, о чему одлучује 3.600 чланова Европске филмске академије.


Жилијет Бинош, Jorg Carstensendpa via AP