НА недавној, традиционалној годишњој додели награда Савеза естрадно-музичких уметника Србије у Београду, признања су, углавном, уручивана извођачима народне музике, међутим, нашло се места и за рокенрол. Као најзначајнији добитник овогодишње награде за животно дело у тој бранши издваја се Горан Шепа Гале, легендарни певач нишке рок групе "Кербер".

Признање је, рећи ће многи поклоници жешћег звука, отишло у праве руке. Нишлије у свом опусу немају велики број албума, али је на њима, почев од "Мезимца" који их је давних дана пробио, брдо хитова, песама уз које генерације и даље одрастају - "Ратне игре", "Човек од меда", "Хајде да се волимо", "Кад љубав изда", "На раскршћу", "Боље да сам друге љубио"...

Прочитајте још: „Неверне бебе“ и Нено Белан заједно у новој песми (ВИДЕО)

- Ово је највећа награда савеза - с поносом истиче Гале за "Новости". - Свакако прија што су се сетили и људи из рокенрола.

Чувени фронтмен каже да има специфичан однос према наградама:

- Кад се деле шаком и капом, онда су девалвиране, па ми нису интересантне. Овде је доста награђених, али је, ипак, у питању савез састављен од 34 удружења. Признање има неку тежину, јер ти га колеге дају. То и треба да буде масовно, ово није награда која иде у руке једног извођача или бенда. Сви људи који су радили и оставили своје трагове - заслужују је.

Конкретно, од рокера, констатујемо.

- Требало би да је добију сви који свирају више од 30 година, који су били упорни и опстали. Ми рокери смо неки паралелан свет, ја се тиме и поносим. Припадам некој мањини, не већини, сигурно - тврди Гале.

Певач чувен по фризури коју не мења још од прве половине осамдесетих, кад се "Кербер" појавио на сцени, ипак је, у последње време, променио имиџ, али невезано за косу. Пустио је брадицу.

- То сам учинио пре две недеље, управо због озбиљности ове награде.

Годину на измаку Гале оцењује као одличну, и оригинално наставља:

- Била је боља него 2018, а 2018. је била боља него 2017, '17, боља од '16... Све је то кренуло од 2011, откад смо се вратили. Нисмо ни престајали да свирамо, али нисмо толико медијски активни. Ја и из кафића бежим, а камоли од телевизије (смех). "Кербер" је бенд који једино жива прича интересује. Једва чекам новогодишње наступе - свирамо и 31. децембра, и 1. и 2. јануара.

Али, Гале није хтео да нам открије места где наступа...

- Не смем још да причам. То се стално нешто тумба. Много је менаџера, бабица... Сачекаћу да видим шта нама одговара.

А кад су концерти других извођача у питању, интересују га стране продукције, и то не на наступима по Балкану.

- И они знају да се шверцују - вели нам рокер. - Имао сам прилику да гледам "Металику" у Мелбурну. Интересантни су ми били неки детаљи који мене као занатлију занимају. Имам много година да бих био "навијач", ја то гледам сасвим другачије.

"Кербер" јесте, како Гале вели, свирачки веома активан, али, дискографски, то није случај. Деси се понеки сингл, међутим, студијског албума нема још од давне 1996, кад је објављен "Запис". Дугогодишњем ишчекивању би, ускоро, коначно могао да дође крај:

- Већ месец и по дана смо у студију, свашта се "чачка". То "коначно" причамо последњих пет година. Требало би да у 2020. објавимо тај албум.