Награде за животно дело Маринку, Мерими, Даши...

М. ЋУНКОВИЋ

04. 12. 2019. у 21:15

Награде за животно дело Маринку, Мерими, Даши...

Фото В. Данилов

У Београду додељена традиционална признања Савеза естрадно-музичких уметника Србије

САВЕЗ естрадно-музичких уметника Србије и Самостални синдикат естрадних уметника и извођача Србије уручили су данас у Београду, четврту годину заредом, традиционалне награде најистакнутијим естрадним уметницима, новинарима и другим личностима из света музике. Признања је додељивао председник СЕМУС Драгиша Голубовић, који је нагласио да је удружење током последњих година много урадило на побољшању права естрадних уметника, али да им предстоји још рада, у чему је подршка еснафа, али и државе неопходна.

Додељене су 52 награде за животно дело, а добитници су, између осталих, Нада Обрић, Слободан Бетулић Бетула, Мерима Његомир, Миша Мијатовић, Миланче Радосављевић, Зоран Старчевић, Бора Дрљача, Џеј Рамадановски, Љуба Аличић, Миле Китић, Маринко Роквић, Зоран Дашић Даша, Мирко Кодић, Мира Шкорић, Чеда Марковић, Весна Змијанац, Горан Шепа Гале, Драшко Аћимовић, Раде Вучковић, Драган Пантић Смедеревац...

Прочитајте још: Нада Обрић била заглављена у лифту 40 минута, интервенисала Хитна

Признања "Национални естрадно-музички уметник Србије" постхумно су добили Миодраг Тодоровић - Мија Крњевац, Будимир Буца Јовановић, те Радојка и Тине Живковић. Естрадно-музичка награда Србије за 2019. припала је Дејану Петровићу, Нели Бијанић, Ањи Рогљић, Ренату Хенцу, Злати Петровић, Банету Мојићевићу, Јадранки Барјактаровић... "Златну птицу" добили су Унија послодаваца Србије, Савез самосталних синдиката града Београда, републичко Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (инспекторат за рад) и водитељ Живорад Жика Николић. Дипломе су припале Славку Бањцу, Срећку Шушићу, Станојки Митровић Ћани... Интересантно, многи добитници награда се нису појавили на свечаности.


Колотечину је, у једном тренутку, прекинула Слободанка Данка Стојиљковић, певачица традиционалне музике, која је одбила да прими награду за животно дело, и то образложила у говору.

- Од момента кад ми је ово телефонски саопштено, како су пролазили дани, осећај специфичне тегобе и задршке потискивао је задовољство - почела је певачица и истакла да још увек нема статус истакнутог уметника, и да за њу, без тога, награда нема заокружен смисао. - Замолила бих да ми ову награду ви чувате, док се садашњи критеријуми не изједначе са мојим.

НАДИ ОБРИЋ ПОЗЛИЛО У ЛИФТУ

ПЕВАЧИЦИ Нади Обрић, кад је долазила на доделу награда, позлило је у лифту где је провела више од пола сата са још неколико учесника манифестације, па је морала да интервенише и Хитна помоћ. Све се, на срећу, завршило како треба, па се фолкерка насмејана појавила на свечаности, где је добила награду за животно дело, а затим и стрпљиво одговарала на питања новинара.

Нада је недавно у КБЦ "Бежанијска коса" оперисала рак. Певачица се, претходно, већ два пута борила против опаке болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације