ОДРЖАЛИ су Бајага и "Инструктори" неколико уобијчајених, бендовских концерата у последње време, закључно са наступом у Дубровнику 30. новембра, и од тада су потпуно посвећени ономе што их очекује наредних дана у београдском Сава центру. Један од најпопуларнијих и најдуговечнијих бендова у региону прославиће 35 година постојања концертима са хором и симфонијским оркестром, под диригентском палицом Војкана Борисављевића, и то чак четири пута, због великог интересовања публике. Премијера је у четвртак, 5. децембра, а затим следе концерти и у петак 6, недељу 8. и понедељак 9. децембра.

Последње припреме са гудачима обављене су у претходна два дана, а за данас је предвиђена генерална проба у Сава центру. Бајагу радује што ће публика видети његов бенд у другачијем издању у односу на уобичајено. На бини ће бити више од 80 музичара, и добро познате песме из свих фаза каријере ће засијати новим, раскошним сјајем.

- Људима је интересантно да нас не гледају ево већ 35 година у истој поставци и фазону - коментарише за наш лист популарни рокер. Све је почело од "Евергрин фестивала" летос у Нишу, када су Бајага и "Инструктори" са оркестром "Импресија" извели 12 хитова. Звучало је то тада чаробно, а тек како ће бити сада, уз много већи број музичара на позорници...

Прочитајте још - Бајагу су напали и ставили му мету на чело, али легенда им је господски одговорила: Ко ће да ме подржи, неће ваљда Загреб?

- Код гудача је карактеристика да што их више има, боље звуче. Не зато што боље свирају, него зато што је пунији звук - објашњава Бајага.

У интервјуима везаним за предстојеће концерте чувени фронтмен често истиче "Дип парпл" као бенд који је још давно радио концерте са симфонијским оркестром. Сада ће се, интересантно, "поклопити" управо са њима, кад је други концерт у питању, јер ће Гилан и екипа наступити у петак у "Штарк арени".

- Њих сам гледао први пут кад су били са Ковердејлом и Хјузом, касније на Сајму кад већ Ричи Блекмур није свирао. Тај њихов концерт са оркестром је био један од првих тог типа. Људи често концерте са великим оркестрима раде акустично, а ово није анплагд, већ концерт на струју. То је управо и "Дип парпл" радио.

Интересантно, и прошли пут кад су обележавали годишњицу, пре једне деценије, Бајага и "Инструктори" су у Сава центру одржали серију од, тада, три концерта, и то специфична.

- Тада су ти наступи били са различитим репертоаром - подсећа Бајага. - Овога пута би било компликовано да расписујемо толико аранжмана за гудаче, дуваче, али концерти можда неће ни сад бити баш идентични, јер имамо мало више песама него што нам треба, па ћемо некад и да променимо.

КВАЛИТЕТ ПРОЛАЗИ СВУДА

КАКО се некад говорило, "од Вардара до Триглава" концертне дворане годинама поново пуне бројни регионални извођачи, међу њима и Бајага са "Инструкторима".

- Све што је добро, пролази свугде, укључујући и позориште, музику... Оно што није добро, нема пролаз нигде - каже за наш лист Бајага.