Након што је судска одлука да Александар Поповић (7,5) од четвртка, 28. новембра, живи код оца Милана Поповића (54), а не, као до тада, код мајке Северине Којић (47), уследиле су бурне реакције јавности.

Северина је у интервјуу који је тим поводом дала рекла "Не признајем њихов суд", а судију Теу Голуб оптужила је да није донела праведну одлуку, преноси Јутарњи.хр.

Након њених изјава и омаловажавања суда, огласили су се управо из Опшинског грађанског суда у Загребу, где је донета 'спорна' одлука. Како су саопштили, медијски натписи пет дана уназад 'служили да се обезвреди и омаловажи рад судије Тее Голуб'.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: И Игор Којић крив због додељивања Александра оцу? Да ли је хрватски суд због једног несметреног поступка одузео Северини сина?

"Медијски је простор коришћен како би се обезвредио судски интегритет судије Голуб чак и на личном нивоу, а којем је намера очито и вршење непримереног и недопуштеног притиска, како на њен рад, тако и на рад Жупанијског суда који ће одлучивати у жалбеном поступку. Судија доноси одлуку према чињеницама утврђеним у поступку, на основу изведених доказа уз примену права и свог слободног судског уверења, водећи се при томе, изнад свега, најбољим интересом детета о којем у конкретном случају одлучује, с обзиром да је изостао споразум његових родитеља.

Како је за доношење одлуке у породичним предметима потребно стручно знање које није правно (медицина, психологија, социологија …), а којим судија као правник не располаже, нужна му је помоћ других стручњака - социјалних радника, психолога и судских вештака. Одлука се доноси на основу савесне и брижљиве оцене свих спроведених доказа, а судија је не доноси зато што је неко мајка детета, а неко отац, нити зато да добије наклоност родитеља којем су медији доступни, нити јавности, нити политике или неких других интересних скупина", стоји у саопштењу Опшинског грађанског суда у Загребу.

Још истичу да "судија доноси одлуку зато што се родитељи нису знали, могли или хтели да се договоре, а често и зато што један или оба родитеља не препознају потребе детета и стављају своје личне интересе испред интереса свог детета".

"Против сваке одлуке суда, странка има право коришћења правних лекова. Одлуке суда првог степена преиспитују се у жалбеном поступку пред Жупанијском судом, а не на улици и медијима. Недопустиво је и противно одредбама Породичног закона и Конвенције о правима детета, изношење личних података детета, нарушавање дететовог права на приватност и дететова права на оба родитеља. Посебно је недопустиво при томе користити термине који сугеришу да је суд родитељу "отео" дете или је дете "доделио" другом родитељу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Северинин адвокат поднео жалбу и изнео оптужбе: Друга страна утицала на оне који су доносили одлуку

Судови не отимају нити додељују децу. Родитељ који сматра да други родитељ нема родитељске капацитете, штети детету или на неки други начин крши дететова права те тврдње треба доказивати у судском поступку, давањем приоритета свом учествовању у судском поступку у односу на своје друге активности, а не у медијима и на улици. Коментарисање судског поступка који је у току и у којем се одлучује о животу једног детета, давање могућности једном родитељу да о другом износи увредљиве тврдње за време трајања судског поступка, обезвређивање одлуке о којој Жупанијски суд тек треба завршно да одлучи, стварање атмосфере линча, хушкање јавности, омаловажавање рада суца, чија одлука се једном родитељу не свиђа и кршење основних права детета је недопустиво", закључује ОГС.

Северина

Осврнули су се и на анониме адвокате који су коментарисали цели случај за медије тврдећи како ти "угледни анонимни адвокати о особинама суткиње Голуб немају никаквих релевантних упоришта, осим вређања исте с циљем стварања утиска како је одлуку у конкретном предмету донела некомпетентна особа", преноси Јутарњи.хр.