ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“ - МОСКВА

ВИШЕ од 10 дана у Русији се на друштвеним мрежама и у московским таблоидима води полемика о томе треба ли допустити певачици Софији Ротару (72) да наступи у Москви на приредби "Песма године". Један број руских политичара је против, јер је Ротару која живи у Украјини, наводно, финансијски помагала оне који су ратовали у Донбасу против војске Доњецке и Луганске републике. Иако се Совјетски Савез давно распао било је и оних који су предлагали да се Софији која је по националности Молдавка са украјинским пасошем одузме звање Народне артисткиње СССР.

На другој страни су углавном Софијине колеге, познати певачи и музичари, који сматрају да се великој певачици треба допусти не само да пева него и слободно изражава своје политичке ставове. Менаџер Софије Ротару је категорички тврдио да је лаж да је она финансирала ратовање у Донбасу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Певачица финансирала украјинску војску у Донбасу а сад хоће да наступа у Москви: Русија подељена 


Неспорно је да певачица није скривала своје политичке ставове и критиковала је руководство Русије поготво после припајања Крима матици. Иначе, Софија је власница хотела у Јалти који се зове по њој. На Криму има и велики стан и кућу.

Кад је објављено да ће Софија доћи у Москву на снимање, члан Савета федерације Русије Валериј Рјазански предложио је да грађани игноришу њене концерте. А његов колега и познати ТВ новинар Алексеј Пушков тврди да су грађани Русије уморни од оних који вређају Русију, а затим долазе да зарађују новац.

Интересантно је да је посланица руске Думе Наталија Поклонска, бивши тужилац Крима, подржава долазак Софије Ротару у Москву. Она сматра да култура и уметност треба да уједињују људе и против је било каквих забрана. Софију је подржао и легендарни руски певач Лев Лешченко који је казао да је она одлична певачица и има право да наступа где хоће.

Софија Ротару ће, ипак, доћи 7. децембра на снимање "Песме године", као и на фестивал "Легенде ретро ФМ". Наводно је за тај фестивал хонорар 50.000 евра.