ВЕЋ шест година његов лик везујемо за емисије "Око" и "Око магазин", које уређује на РТС 1, а пре тога гледали смо га у "Распакивању", такође на јавном сервису. Сва три пројекта имају заједничку нит - политичке, спољнополитичке теме, али и оне везане за историју и културу. Однедавно, Горислав Папић један је од водитеља и аутора емисије "Четвртком у девет", која се, како јој и име каже, емитује четвртком у 21.00, на РТС 1, у исто време у ком је емитован друштвено-политички ток-шоу "Да, можда, не" Оливере Ковачевић. Пред ауторима "Четвртка" је изазов да се докажу у ударном термину, у ком су гледаоци годинама били "приковани" за мале екране, уз изузетно гледану емисију Ковачевићеве. Питали смо Папића како би жанровски дефинисао нов пројекат:

- Идеја је да у "Четвртком у девет" буде жанровски разноврсна емисија. У том термину биће емитовани и документарни филмови које праве новинари РТС-а, разговори о темама тих филмова, интелектуалне дебате, расправе о актуелним темама, интервјуи. Наравно, у зависности од теме бираће се и аутор емисије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Том Хенкс чуо да такмичари у квизу нису знали ко је он: О његовој врхунској реакцији бруји Америка (ВИДЕО)

* Колико је и у чему нови пројекат сличан "Оку"?

- Трудимо се да се у "Оку" бавимо свим новинарским жанровима, а често нам је проблем што се неке теме тешко могу "спаковати" у 30 минута, колико траје емисија. Због тога је свакако предност за нас, новинаре "Ока", који би потенцијално могли да раде и "Четвртком у девет", што емисија траје дуже и што се емитује у термину у којем све телевизије играју са најјачим адутима у борби за гледаност. То је, истовремено, и највећа мана.

* Припремате ли неке промене у "Оку"?

- Новинарство је такав посао да се промене подразумевају, и визуелне и суштинске. Мени као уреднику те емисије битно је да се, без обзира на форму, бавимо добрим новинарством. То би требало да буде константа, а све остало нека се мења.

* Колико често ћете се појављивати четвртком? Немате бојазан да ћете, можда, бити превише присутни у медијима?

- Искористићу ваше питање као аргумент пред генералним директором сваког пута када ми се четвртком у девет радије гледа кошарка него ради емисија.

* Чини се да вам је историја, уз политику, омиљена тема истраживања. Или можда више уживате у некој другој области?

- Прошлост нам је често занимљивија од садашњости. И инспиративнија. Јер, данас је тешко наћи човека као што је био Слободан Јовановић. Или Јован Скерлић. Зато заиста уживам када радим емисије о таквим људима. Поготово што се, када говоримо о Слободану Јовановићу и Јовану Скерлићу, више каже о времену у којем сада живимо него када разговарамо са јунацима наших дана.

* Какву симболику за вас има 29. новембар и која вам је прва асоцијација, а који први осећај, при помисли на њега?

- То је био празник једне државе и једног времена. Парадокс је само у томе да је та држава славила датум када је направљен нацрт за њен распад. Тако да, ко год је желео распад те земље сигурно је поносан на оно што се десило у Јајцу, на границе које су тамо цртане и које ће за мање од пола века постати државне. С обзиром на то да ја не спадам у људе који су се радовали распаду те државе немам никакав осећај ни према том датуму. Мада је овогодишњи 29. новембар специфичан по томе што је то и 80. рођендан Матије Бећковића. Тако да мислим да је за Србе 29. новембар 1939, када се родио велики песник, много значајнији него 29. новембар 1943, када је почела да умире велика Југославија.

* Да сте сада у добу у ком уписујете факултет и да можете да одаберете животни позив из снова, који би то био?

- Када сам ја пре 20 година уписивао факултет ситуација у медијима, и локална и глобална, била је лоша, али је постојала нада да ће бити боље. Сада је једнако лоша ситуација, а разлика је у томе шта мислим да не постоји нада. Међутим, с обзиром на то да сам ја један од оних досадних људи који су цео живот знали чиме би желели да се баве, не верујем да бих променио мишљење да сада уписујем факултет. Без обзира на то што новинарство одавно није посао из снова и даље је то професија која вам гарантује барем то да ће да буде занимљиво.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Лепа Брена забавља Београђане у најлуђој ноћи: Ево ко ће још певати за дочек у престоници

ВОЛЕО БИХ ДА УРАДИМ ИНТЕРВЈУ СА МАРАДОНОМ

* СА којом страном личношћу бисте волели да урадите интервју?

- Нисам фасциниран славним личностима и немам никакве листе тог типа. Поготово што мислим да је битније шта прича него ко прича. Али, ако инсистирате, био сам пре 15 година на једној прослави у Београду на којој је био Дијего Армандо Марадона. Тада није било прилике за шири интервју, али не бих се бунио да поново дођем у прилику да разговарам са Марадоном. Са камерама или без њих.