Четири режисера које је Холивуд "избацио" због оптужби за сексуално узнемиравање, Роман Полански, Вуди Ален, Луис Ц.К. и Нејт Паркер, покушавају на све могуће начине да се врате.

Њихова будућа каријера зависи од више фактора, али пре свега, питање је да ли публика жели да их види поново у режисерској столици и шта су урадили у међувремену откако су постали непожељни.

Клара Баркер, написала је текст за "Њујорк тајмс" у коме је описала шта су четворица режисера у међувремену радила.

Почела је са Романом Поланским, који је управо завршио снимање филма "Оптужујем", снимљеног у Француској, а који је у САД насловљен "Официр и шпијун".

То је прича о познатој афери с краја 19. века када је Драјфус оптужен за издају, а писац Емил Зола је написао писмо у коме га брани, које је насловљено "Оптужујем".

Таман је филм почео да се дистрибуира, а једна фотографкиња је оптужила Поланског да ју је силовао 1975. године што је он негирао.

Следио је протест и неколико пројекција било је отказано, рекламе су повучене, а удружење филмских радника Француске размишља да га избаци из удружења.

Министар културе је изјавио да уметникове грешке не могу да се оправдају његовом уметношћу.

Критичари су били у мањини, јер филм који говори о неправди која је нанета невином човеку је на првом месту по гледаности у Француској, а дистрибутери су се постарали да се филм прикаже у целој Европи, Русији и Кини.

Дистрибутери из САД и Велике Британије се још нису одлучили да прикажу овај филм Поланског.


Роман Полански,AP Photo/Alik Keplicz


Две године од скандала са Харвијем Вајштајном и почетка кампање "Me too", режисери који су били наведени да су се понашали насилно, тешко налазе посао, мада све зависи колико је ко био познат.

Вајнштајну ће бити суђено за сексуално узнемиравања и силовање, иако је негирао да је неку жену напаствовао и тврди да је невин.

Вуди Ален је управо поништио уговор са Амазоном о снимању четири филма, а и он је био оптужен да се насилно понашао према женама.

Он има пуну подршку својих колега у Европи, али у САД је више дистрибутера одбило да дозволи да се у медијима појави да су били дистрибутери његових филмова да не би у јавности били повезани са њиме.

Вуди Ален је био оптужен од стране своје пасторке да је покушао да је силује када је још била дете, због чега се нашао на црној листи Холивуда и код дистрибутера, а то значи и код публике.

Вуди Ален ,AP Photo / Andrew Medichini


Захваљујући европској публици, њих двојица, Полански и Вуди Ален, не остају без посла и имају боље шансе у будућности од остале двојице који су на црној листи.

Комичар Луис Ц.К који је 2017. године признао да је мастурбирао испред неколико жена добија ангажмане да наступа као "станд-уп" комичар, али нема знакова да ће филм "Тата ја те волим" који је режирао и у коме игра главну улогу бити икада приказан у биоскопима.Комичар Луис Ц.К,EPA-EFE/PAUL BUCKНејт Паркер је дебитовао 2016. године са филмом "Рођење нације", али је доспео на црну листу када је наводно оптужен за силовање.

Суд га је ослободио оптужбе и Паркер покушава да се врати на филм режијом филма "Америчка кожа".


Прочитајте још: Још једна оптужница за силовање против Вајнстајна

Филм је имао добре критике и приказан је на Филмском фестивалу у Венецији у септембру.

Продуцент филма Марк Бург се свим силама трудио да одбрани Паркера, тврдећи да је он најталентованији режисер кога је срео у последње време.


Нејт Паркер,EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

"Ако је неко оптужен и испостави се да је невин зашто га и даље третирају као да је крив", питао се Бург.

Паркер се похвалио да је већ добио понуду за нови посао и да се нада да ће лажна оптужба бити заборављена.