Муж Верице Ракочевић отворио душу: Манијакално се понашам, у потпуном сам лудилу, не једем, не спавам...

М. ЋУНКОВИЋ

22. 11. 2019. у 17:35

Муж Верице Ракочевић отворио душу: Манијакално се понашам, у потпуном сам лудилу, не једем, не спавам...

Фото В. Данилов

Уметник за "Новости", пред концерт "Лазарус" 27. новембра на Коларцу

КОМПОЗИТОР Вељко Кузманчевић, супруг чувене модне креаторке Верице Ракочевић, приредиће 27. новембра у Коларчевој задужбини (20.00) концерт под називом "Лазарус", и то као омаж свом недавно преминулом оцу Лазару, признатом сликару.

На помен супруге, композитору очи радосно заискре.

- Без ње сигурно не бих могао да урадим све ово. Даје ми неизмерну подршку, и има разумевања за моје понашање које је манијакално у последња два месеца. У потпуном сам лудилу од писања, штампања нота... Не спавам, не једем, нисам свој. Без ње би све то било много теже.

Прочитајте још: Биља Крстић и Бистрик објавили пети спот са последњег албума “Свод” (ФОТО/ВИДЕО)

Вељко проналази инспирацију за своју музику у косовској снази и трагедији, непоколебљивом пркосу једног народа, као и у слободи и ширини војвођанских поља. На Коларцу ће наступити ансамбл састављен од истакнутих музичара Симфонијског оркестра РТС и Београдске филхармоније.

Прочитајте још: Биља Крстић и Бистрик објавили пети спот са последњег албума “Свод” (ФОТО/ВИДЕО)

- Први пут сам из примењене, филмске, позоришне музике ушао у једну духовну причу - подвлачи за "Новости" Кузманчевић. - "Лазарус" је јако значајан за овај народ - и историјски, и кроз религију такође, јер је Христ оживео Лазара трећи дан. У уметничком смислу, потреба за васкрсењем и за том искром живота је увек најзначајнија - и за нас ауторе, и за културу уопште.

Покојни отац Лазар је, вели Вељко, усадио у њега слободу да, генерално, у животу, може да бира - почев од животног партнера, преко тога чиме ће да се бави...

- "Гурам" културу и уметност колико год ме то коштало здравља, живаца, новца и свега осталог - отворио је душу за наш лист Кузманчевић. - То је потреба да се нешто ради и рађа. Музика не сме да стане.

На сцени Коларца ће бити педесетак музичара.

- Оркестром диригује маестро Ђорђе Станковић, мој колега из Народног позоришта. Увек гледам да сву ту емоцију и то што имам да кажем "спакујем" у сат времена. Мислим да је то оптималан период у ком човек може да функционише, да прихвати, проживи све то и да нормалан изађе из сале. Ово је прилика да се чује како може један симфонијски оркестар у пуном сјају да "бруји", а да то није класично дело, на шта су људи навикли.

Упитан да каже реч-две о репертоару, Кузманчевић одговара:

- Нисам никада гурао форму симфонијске поеме, или сонате, класичног концерта са четири става... Некако се наметнуло да то буду две главе, више волим да кажем "глава" него "став". Ја први пут нисам на сцени. Бићу у прилици да седим и да одслушам свој концерт. Овога пута то је доста захтевније за извођење, не мислим да знам све да радим, па ми је било природно да позовем неког ко је, заиста, добар диригент.

Улазнице су у продаји на благајни Коларчеве задужбине, а коштају 600, 900 и 1.200 динара.

РАСТЕРЕТИО ИХ ЦЕБЕФ

ГРАД Београд и ЦЕБЕФ стали су иза овог пројекта.

- Без њих би сан остао само сан - надахнуто ће за "Новости" Кузманчевић. - Много тога су преузели на себе, одрадили су све у организационом погледу. Верица може први пут да се безбрижно држи за руку са мном и слуша концерт. Не морамо да трчимо да штампамо плакате, пишемо позивнице...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације