ЛИК строгог али правичног српског официра Панте Драшкића, првог ађутанта престолонаследника Александра, у серији "Црвени месец" (Пинк, 21.00), продуцента Жељка Митровића, дочарао нам је глумац Владислав Михаиловић. Памтимо га из серија "Горе доле", "Породично благо", "Наша мала редакција", затим, драма "Брег чежње", "Заједничко путовање", "Мали декламатор", "Између изгубљеног и неодржаног", "Смешне и друге приче", "Карађорђе и позориште", "Бора под окупацијом" и "Реконвалесценти". Мада је ангажован у многобројним представама, највише у Атељеу 212, Михаиловић за "Новости" открива да серија попут ове представља прави изазов за њега.

- Овако велики пројекат је нешто ново за све нас, јер нико нема искуства ни са снимањем епохе ни са толико великим бројем епизода - каже син барда нашег глумишта Милана Михаиловића Цација, и додаје да је био одушевљен када је од сценаристе и редитеља Романа Мајетића добио понуду да игра у овој љубавно-историјској саги. - Било ми је веома драго када ми је понуђена баш та улога, пошто је Панта Драшкић био рођени деда Муција Драшкића, дугогодишњег управника Атељеа 212, мог матичног позоришта.


* Панта преноси своје знање и искуство на младог официра Николу Станимировића, хероја одликованог у рату. Како ће се развијати њихов однос?

- Има сцена када га ја муштрам, али све је то васпитно - едукативне природе. Њих двојица ће касније постати добри пријатељи и заволеће један другог. Њихове улоге се развијају, и ту ће бити свега и свачега.


* Одговорност је глумити ликове из епохе, јер то је време које се може проверити само у уџбеницима историје. Шта вам је помогло у грађењу лика Панте Драшкића?

- Да бих дочарао све оно што желим да испричам, да би све било уверљиво, помажу ми и величанствена сценографија и костими. Серија је веома захтевна и има пуно изазова. Велика је ово прича, са 120 епизода, тако да имам и трему и велику одговорност, јер је гледаност велика.


Прочитајте и:"U mog strica osam kobasica": Andrija Milošević sa kolegama zapevao urnebesnu pesmu* Хоће ли се и Панта заљубити?

- Мислим да неће, мада се никад не зна шта ће се десити на крају, докле ћемо ићи у историјском смислу, а докле у приватном животу лика који тумачим.


* Да ли су вам најстрожи критичари отац и брат Петар (који у серији глуми кочијаша адвоката Станимировића)?


- Најреалнији критичар је моја мајка, професор књижевности, члан породице од кога највише волим да чујем критику, зато што је заиста објективна.


ТЕШКО ЈЕ УКЛОПИТИ СВЕ

* Стижете ли да играте у позоришту?

- Наравно, мада је врло тешко уклопити обавезе и направити распоред тако да сви могу да буду на сету. Осим у Атељеу, играм и у Југословенском драмском позоришту, Београдском драмском позоришту, КПГТ, КУЛТ и др.