ЈОШ као девојчица, Роксанда Бабић много је читала, и писала поезију, па је све ишло ка томе да се једног дана бави послом који има везе са комуникацијама. Одрастала је, каже, деведесетих, тако да је била осуђена на праћење медија, а временом јој је и та зависност од информација ушла у крв. То је било пресудно да упише студије новинарства, а и данас би, истиче, одбарала исто, јер ужива у томе што ради.

Шармантну Роксанду однедавно пратимо и у новим вестима Прве ТВ, сваког радног дана од 18.00, на Првој ТВ.

- Прва недеља је протекла веома успешно, сви смо били максимално посвећени томе да цео пројекат одмах продише пуним плућима. Награда су нам добри резулати мерења гледаности. Веома смо задовољни новим визуелним идентитетом, а и садржински правимо искорак у односу на раније. Сада имамо пун сат за све теме које заслужују да буду обрађене и представљене нашим гледаоцима. А они су и препознали нашу жељу и труд, па од њих добијамо само позитивне реакције.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нови хит у најави: Жељко Самарџић не капира ову ствар

* По чему ће ове вести бити другачије у односу на претходне и шта ће вас разликовати од конкуренције?

- Прво што се види је нови студио, опремљен бројним технолошким иновацијама, од коришћења виртуелне стварности до емитовања у пуној HD резолуцији. Такав студио има само неколико телевизија у Европи, али нико у региону. Вести ће и звучно бити другачије, специјално за њих је компонована музика, изузетно квалитетна, коју је одсвирала Београдска филхармонија. Нове шпице ће лако ући гледаоцима у уши. А када говоримо о садржају, поред најважнијих информација из земље и света, обухватаће и анализе кључних догађаја. Сада ће бити довољно времена и за неке теме везане за друштво, здравство, које до сада нису увек могле да стану у вести.

* Брзе, живе, важне - слоган је овог ТВ формата. Да ли је у данашње време тешко бити први?

- Трудимо се да радимо у складу са именом телевизије. Тако да нам је императив да будемо први на лицу места. Гледаоци заслужују да што пре добију релевантну информацију. Наши репортери су навикли на брз, прецизан и темељан рад. И убудуће ћете гледати њихове извештаје са свих важних места и догађаја.

* Каква је атмосфера у вашем тиму?

- Ми смо добро уигран тим. Производња вести је колективни посао и свака карика у том ланцу мора да функционише. А пошто волимо рад на телевизији, онда су нам ове нове могућности прошириле видике. То вам је као када детету које је зависник од лего коцкица, донесете из фабрике најновијег робота и видите радост на његовом лицу. Е, тако се ми тренутно осећамо у новим околностима.

* Кога бисте волели да угостите у "Вестима", ко вам је посебно интриганатан?

- Не бих лицитирала са именима. Сваки гост који има шта да каже и који је актуелан, интригантан је и вредан поштовања. Оно што је сигурно јесте да се увек припремим најтемељније могуће и да од сваког нешто научим.* Кажете да је данас велика уметност опстати у новинарству. А која је тајна вашег успеха?

- Дуго сам у послу, у информативи од 2003. Кључ је у константном учењу и прилагођавању. Ако себи стално бар мало подижете летвицу, онда вам овај посао никада неће досадити. Нема опуштања, без обзира на то да ли је неко почетник или ветеран. Увек има простора за напредовање и нове видике. Погледајте развој технологије и замислите анахроног новинара, то не иде.

* Први пут сте сели за презентерски сто на Б 92 пре 15 година. Шта се све променило од тада?

- Некада је и читање вести са идиота било револуција, технологија је много отишла напред. Мењају се стандарди и у извештавању, политичка клима, трендови у литератури, музици, естетици... Важно је пратити промене, када је реч о вестима, гледати како то раде колеге на великим телевизијама попут Би-Би-Сија, Си-Ен-Ена, и наћи свој стил.

* Којим уверењима сте доследни од почетка каријере?

- Остати веран и доследан себи.

* Која искуства и изазови су вам донели најбоље лекције?

- Ситуације у којима мораш да се ослониш на себе. У неким тренуцима све знање које имаш, које си добио или крао од својих колега треба да примениш у два-три минута живог укључења или прилога. И тада све зависи од тебе. Када погрешиш, једеш се данима и анализираш шта је могло другачије. У тим ломовима се најбоље учи.

* Сећате ли се вести због које сте пожелели да радите нешто друго и оне која вас је највише обрадовала?

- Увек ме тешко погоде трагедије у вези са децом. Било је у неколико наврата вести о томе како је неко дете услед злостављања изгубило живот. Тада је врло тешко бити и у студију и на терену. Али важно је да извештавамо и о томе, како бисмо спасли неке друге животе.

* Као новинар извештач сусретали сте се са различитим изазовима на терену, које од њих памтите?

- Добро се осећам када радим приче са лекарима који су померили границе у свом послу, па уђемо у салу, снимимо операцију и представимо светске резултате. Волим да извештавам о младима са потешкоћама у развоју, па кад нам ентузијасти који брину о њима представе неке нове методе помоћу којих напредују и побољшавају им квалитет живота. Црна хроника је изазов своје врсте, па неке слике и тешке судбине не излазе из главе тако лако.

* Будући да сте дуго у информативи, прижељкујете ли да радите неку ауторску емисију?

- Радила сам једно време и у инфотејмент форматима "Стање нације", "Булевар" на Б 92 и "150 минута" на Првој. Мало је другачији угао из којег се прате приче, али пријало ми је да видим и ту страну посла. Али информативу највише волим. Тренутно сам задовољна позицијом презентера и репортера, оба посла су динамична и изазовна, па нема потребе да их мењам.

* Шта је другачије у вашој свакодневици, будући да сте са новим ангажманом, променили и дневни ритам?

- Имам и ране јутарње смене од 5.00, и дневне које почињу у 10.00. Прилагођавамо се супруг и ја пословним и дечијим обавезама. Време проведено са синовима је најважније и практично све слободно време је посвећено њима. А њихове активности су бројне - школа, вртић, спортић, енглески. Тако да слободно време само за себе крадем од сна.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Род Стјуарт обелоданио страст коју је деценијама држао у тајности

ПУТ ОД ЊИВЕ ДО ТРПЕЗЕ

* ШТА сте све научили као домаћин емисије "Плодови добре земље"?

- Рад на овој емисији ми је, пре три године, отворио један потпуно нови свет здраве хране, вредних и посвећених пољопривредника, прелепих предела, салаша, села која се баве туризмом. Много интересантних људи сам упознала и прешла цео пут од њиве до трпезе. Наравно, ми се у свакој емисији бавимо и проблемима сељака и трудимо се да кроз апеле и сарадњу са државним органима за њих нађемо решење.