КАНТАУТОР Зоран Предин прославља 40 година каријере, промовише албум "Зоран пева Арсена" и све ће то уклопити на истоименом концерту у петак, 15. новембра (20.00), у београдској "Комбанк дворани", а на сцени ће бити са Дамиром Кукурузовићем и бендом "Ђанго груп". Окосницу вечери чиниће репертоар с актуелног издања, где је Зоран одабрао 12 нумера свог старог сарадника и пријатеља, и дао им нову боју, у џипси-свинг маниру. У то ће се уклопити и одабране најлепше Прединове песме из свих фаза његове каријере.

- Турнеја је почела на најбољи могући начин, и верујем да ће у Београду да се понови све оно што може да се погледа на интернету - аплаузи, заједничко певање, овације - прижељкује, причајући за "Новости", Предин. - То је Арсен заслужио, а и ми. Поготово Дамир Кукурузовић и његов бенд, они су стварно сјајни.

Предин каже да му се идеја о овом албуму појавила кад је Дедићев син снимио диск "Матија свира Арсена".

- Стао сам у ред, и некако се изборио, баш због тог пријатељства. Узео сам шест хитова, и шест мање познатих песама. Добијам комплименте да се албум слуша у даху и да, када се заврши последња песма, креће ново преслушавање.

Старија публика добро памти друговање тада младог Зорана и Арсена осамдесетих, њихове заједничке концерте, неке и у комбинацији са Бором Ђорђевићем, Дедићев препев песме "Чакај ме", највећег хита "Лачног Франца"...

Прочитајте још - Чола и Цеца у Будви за дочек и репризу, први пут грађани ће знати колико је који певач плаћен

- Упознали смо се раних осамдесетих у "Лапидарију" у Загребу - пребира по сећањима Предин. - Крајем те деценије објавили смо заједнички албум "Свједоци приче", уз серију концерата. Онда нас је прекинуо рат, те тужне године смо некако преживели уз наступе по Словенији, да бисмо онда, до краја његовог живота, сваке године одрадили по пет, шест концерата. У међувремену, дружење двојице кантаутора прерасло је у породично пријатељство. Упознао сам Матију, Габи, и сад се сви присећамо лепих тренутака које смо доживели с Арсеном.

Са Матијом Дедићем успешна сарадња, осликана у два албума "Трагови у сјети", и даље траје.

- У децембру ћемо наступити у Дубровнику. То је све време присутно, зову нас, али је тешко ускладити термине због заузетости.

Арсен је за Зорана...

- Институција. Кантаутор са великим К, у рангу највећих светских. Био је непоновљив, оригиналан. Уз помоћ оваквих аранжмана, са мало другачијим звуком, нове генерације се упознају с његовим делом. Он је то заслужио.

Упитан да ли је било тешко Арсена уклопити у џипси-свинг, Предин уз уздах вели:

- Да, али нам је успело. Сви око мене су били скептични како ће у том маниру звучати Арсен који баш и није волео џез. Требало је спојити тај звук певања на начин Леонарда Коена и свирке коју негују "Ваја кон диос" или "Розенберг трио". Количина те скепсе на почетку претворила се у хиљаду пута веће изненађење и одобравање, тако да не памтим кад сам, после пола године, имао продају албума која је претекла "Парни ваљак", Северину, "Црвену јабуку", Бајагу. То ми много значи, јер сам ишао главом кроз зид, баш као што каже наслов моје прошлогодишње књиге.

ПУН "КОЛАРАЦ" У СЕЋАЊУ

ЈОШ су свежи дивни утисци са Прединовог претходног београдског концерта на препуном "Коларцу", у фебруару ове године, са "Лачним Францом" и гошћом Ањом Рупел.

- То су ствари које се краду судбини - надахнуто ће за наш лист Зоран. - Нешто што се догоди кад си храбар и упоран.

ДУЕТ СА ЋЕТКОВИЋЕМ - ПОБЕДА

СНИМИО је Предин недавно дуетску песму са Сергејем Ћетковићем, и с усхићењем за наш лист прича о томе:

- То је чиста победа. Нашли смо много тога заједничког, поетичног. Песма ће да буде објављена ускоро.