Нападали нас и у Хрватској и у Србији, мада никад нисмо дали повода: Бајага неће никог да прозива

Милан Ћунковић

10. 11. 2019. у 15:02

Нападали нас и у Хрватској и у Србији, мада никад нисмо дали повода: Бајага неће никог да прозива

Фото Небојша Бабић

Момчило Бајагић говори за "Новости" о концертима у Центру "Сава", златном периоду каријере, дешавањима у последње време: Мислим да ми не сметамо ником, али, просто, намести се такво време

СПОЈ рокенрола и симфо звука деценијама је доносио сјајне албуме и концерте, и у свету и код нас, а колико добро то може да звучи, уверићемо се, без сумње, и на концертима Бајаге и "Инструктора" са хором и симфонијским оркестром под диригентском палицом Војкана Борисављевића 5., 6. и 8. децембра у београдском Центру "Сава". Музичари се увелико на Ташмајдану, где имају просторију за пробе, спремају за грандиозне концерте.

- Размишљали смо дуго да правимо нешто овакво, али никад нисмо били озбиљни у томе - искрено ће, за "Новости", Момчило Бајагић. - Увек је било толико посла да нисмо могли да стигнемо. Ове године, у мају, Војкан Борисављевић нам је предложио да урадимо 12 песама са нишким оркестром "Импресија" за "Евергрин фестивал". То је испало баш добро, па је наш менаџер Гане Пецикоза дошао на идеју да, за 35 година постојања бенда, то мало свечаније приредимо публици која воли да седи, јер смо прошле године у "Штарк арени" имали класичан, рокерски концерт. На бини ће бити више од 80 музичара - гудачи, дувачи, хор... Спремамо нешто достојно прославе 35 година рада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Напад на славног музичара: Бајаги ставили мету на чело

И репертоар ће, сходно типу концерта, бити специфичан.

- Има песама које не можемо да свирамо без оркестра, попут "Буђења раног пролећа", и оних које добро звуче уз тај фазон. Свирамо највеће хитове, али и бирамо неке песме које нисмо тако често изводили. Не сећам се кад смо, рецимо, последњи пут свирали "Ружу ветрова". Кад је изашла компилација (названа управо по тој песми, прим. М.Ћ.),радили смо концерт у Београдској филхармонији, па ћемо нешто слично и сада да направимо, само са много више музичара.

Бенд је, пред ове наступе, снимио низ фотографија у оделима. А некада је кружила урбана легенда да се Бајага оженио у кожној јакни.

- То није тачно, али нисам био ни у оделу - уз осмех вели Момчило. - Ово сад је мало због тога што радимо с људима који ће бити слично обучени.

Упитан да ли је очекивао да ће бити заказана чак три концерта, каже:

- Нисмо се ничему специјално надали, рекламирали смо један по један. За трећи концерт остало је мање од 1.000 улазница, можда буде и четврти.


Група се враћа у Центар "Сава" после тачно 10 година, кад су такође одржана три концерта, поводом обележавања четврт века рада. Бенд током каријере није робовао годишњицама. Старији фанови ће се присетити концерата из тадашњег "Дома синдиката" 1994, када се славила деценија постојања.

- Направили смо тада, по мом мишљењу, велику грешку, мада је концерт био добар. Хтели смо да свирамо све песме са свих албума, хронолошки, али је то било предуго и за нас и за публику. Концерти у Центру "Сава" трајаће, отприлике, два и по сата, то је нормална дужина.

Актуелан је Бајагин дует са Вукашином Марковићем и његовом групом "Ајри Еф Ем", песма "Улице Београда".

- То је предложио Гане, јер зна Вукашина одраније, ја га нисам познавао. Отишли смо продуцент Саша Хабић и ја до њега. Вукашин је урадио музику, ја текст. Они су бенд новије генерације, одлични су музичари. Може да се деси да још нешто снимимо заједно.

А кад је тој млађој генерацији припадао Бајага, и кад је напустио "Рибљу чорбу" и окупио "Инструкторе", у само четири године, од 1984. до 1988., на четири албума, од "Позитивне географије" до "Продавнице тајни", снимио је толико великих, значајних песама, толико хитова, да то, из данашње перспективе, изгледа готово нестварно.

- Такав период појачане креативности кад се деси, радим колико год могу да направим што више, јер то не траје вечито. Ова јесен је била, такође, плодоносна. Поред три песме за филм Душка Ковачевића и дуета са Вукашином, написао сам један текст за групу "Бибер", а радио сам и превод са руског на српски и још неку музику за нови филм Милоша Биковића. Од септембра до сада сам направио седам, осам песама.

У последње време дешавају се, нажалост, и ствари које нису пријатне - забрана наступа на "Данима пива" у Карловцу, кад је уз бенд стао Миле Кекин са "Хладним пивом", па спекулације везано за још неке концерте у Хрватској, затим актуелна полемика око иступа академика Душана Теодоровића на "Твитеру"...

- Мислим да ми не сметамо ником, али, просто, намести се такво време. То са Милетом је испало позитивно јер смо на крају урадили дует, и они су нас подржали. Нама је у Хрватској отказан само тај један концерт. Медији воле лоше вести, оне су за њих боље од добрих. Пре две године смо свирали у Сплиту на "Сустипанским вечерима". Три дана су најављивали да ће "Торцида" да направи хаос, на крају ништа није било од тога. Концерт је био фантастичан, али то нико није написао, а ово да ће бити нешто што није било - то су сви писали. Постоји и она пословица "Добар глас се далеко чује, а лош још даље". Сваки пут је то било без повода са наше стране. Ја нисам никад никог прозивао у новинама, а мене често прозивају.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОПУЛАРНИ МУЗИЧАРИ О МЕДИЈИМА: Данас је лоша вест добра

Од издања "У сали лом" прошло је годину и по.

- Нови ауторски албум неће бити сигурно у наредних годину, две. Може да се деси да урадимо још неки живи албум, попут дуплог из Пуле. Постоји и идеја да, у догледно време, са "Инструкторима" снимим песме које сам писао за друге извођаче.


БЕЧ ПА ДУБРОВНИК

НАСТУПИ на турнејама некада су се низали тако да је рута хотел-превоз-дворана била свакодневица, а сада, на дан великог концерта...

- Пробудиш се и онда се мало дотераш, одеш тамо где свираш... Онда буде тонска проба, ручак, можда мали одмор пред концерт... Овога пута смо Центар "Сава" узели и 4. децембра, за генералну пробу. Не продају се карте, али ћемо све да поставимо већ тад, да би за први концерт било све спремно.

Пре Београда, Бајага и "Инструктори" ће одржати два концерта у стандардној постави у Бечу 23. новембра и седам дана касније у Дубровнику.


НАТАША ТАСИЋ У "БУЂЕЊУ РАНОГ ПРОЛЕЋА"

ЧУВЕН је својевремено био дует Бајаге и Јадранке Јовановић у "Буђењу раног пролећа", а у Центру "Сава" женски сопран сада ће бити Наташа Тасић, солисткиња Опере Српског народног позоришта у Новом Саду.

- Наступили смо заједно на концерту за Дан Европе у "Комбанк дворани", и то се показало као успешно - задовољно ће за наш лист Бајага.


"БАБЕ" ГА ОДУШЕВИЛЕ

ЗАМОЉЕН да издвоји неки концерт колега који му је, у последње време, оставио утисак, Бајага је без дилеме истакао своју "десну руку" у "Инструкторима" Жику Миленковића и његов бенд.

- "Бабе" су биле одличне у "Комбанк дворани" - кратко ће Момчило.


ПЕСМЕ У ФИЛМУ "НИЈЕ ЛОШЕ БИТИ ЧОВЕК"

БАЈАГА је минулих месеци био много ангажован и око музике за филм Душана Ковачевића "Није лоше бити човек".

- У среду је пала последња клапа. Радио сам већи део музике. Ту су три нове песме - једну изводи Лена Ковачевић, једну Гордан Кичић, а једна је њихов дует. Тај део сам обавио, а сад ми предстоји део баш око филмске музике. Кад се све измонтира, онда се та музика ради на слику. Има у филму и неколико нумера које нису моје.

Управо због прославе завршетка снимања, Бајага је, иако велики звездаш, дуго и члан Скупштине клуба, пропустио у среду меч црвено-белих и Тотенхема у Лиги шампиона (0:4).

- Баш у време утакмице снимало се још неколико сцена. Кад видим резултат, није ми жао - уз (кисео) осмех ће Бајага.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације