Светске Рок легенде са домаћим зачином

М. Ћунковић

субота, 09. 11. 2019. у 14:30

Светске Рок легенде са домаћим зачином

Фото К. Михајловић

Представљена преведена књига Ернеста Асантеа, уз додатак Петра Јањатовића

КЊИГА цењеног италијанског музичког критичара Ернеста Асантеа "Рок легенде", јединствена енциклопедија светског рокенрола преведена на српски, уз додатак о екс-Ју музици из пера Петра Јањатовића, представљена је прексиноћ у београдској књижари "Академија". О обимном делу, које садржи више од 500 ексклузивних фотографија, говорили су, поред Јањатовића и уредника издања Марка Крстића, Дејан Цукић, који је превео књигу, и рок новинар Горан Тарлаћ, уз активну улогу модераторке, певачице и глумице Кристине Кике Јовановић.


- Ово је скупа, велика сликовница, нешто што у енглеској зову "кофи тејбл бук" - истакао је Цукић. - То је она врста књиге коју купите да вам стоји на неком столу, да јој се вратите повремено, и да пронађете правац музике коју сте некада слушали.


Цукић је додао да је преводио "из друге руке", односно енглеску, а не италијанску верзију књиге, и да се трудио да поједине грешке, које су се, сматра, можда поткрале у преводу са италијанског на енглески, "врати у колосек".


- Асанте је моја генерација, и ухватило га је лудило са прогресивним роком - приметио је Дејан, и додао да су, стога, читава поглавља посвећена саставима "Јес", "Џенезис", а да, на пример, уопште нема "Клеша".


Прочитајте још: Блажа као Елвис, Вајта без ципеле: Објављени фото-портрети чак 333 музичара са простора бивше Југославије


Петар Јањатовић је објавио неколико издања чувене "Екс-Ју рок енциклопедије", па не чуди што је управо овај еминентни критичар био задужен за поглавље о рокенролу на нашим просторима. Био је принуђен да сада буде знатно сажетији, што није било нимало лако, јер је, како каже, о "Партибрејкерсима", рецимо, много лакше написати 20 страна него три реченице. Посебно је истакао задовољство што је, за разлику од своје енциклопедије која је више фактографска, овде имао прилику да изнесе личне ставове. Пре свега - политичке, јер се, како каже, политика и рокенрол много мешају једно другом у посао.

Горан Тарлаћ је, анализирајући аутора Асантеа, нагласио да он има оригиналне реченице, да пише мимо клишеа и јасно брани своја уверења. Марко Крстић је подвукао да се у књизи, поред историје рок бендова, говори и о људима који су их водили, као и о многим дешавањима иза сцене.


Фото: Петар Јањатовић, Дејан Цукић, Горан Тарлаћ, Кристина Кика Јовановић, Марко Крстић - Фото К. Михајловић /

Ернест Асанте - Фото Instagram/ernestassante

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације