Севдалинка је захтевна дама: Неџад Салковић се радује наступу у Београду

Славица Добросављевић

понедељак, 04. 11. 2019. у 11:19

Севдалинка је захтевна дама: Неџад Салковић се радује наступу у Београду

Неџад Салковић Фото П. Милошевић

Легендарни босански певач Неџад Салковић о наступу у Сава центру 8. новембра: Севдалинка најлепше звучи када се пева а капела, а ако је ту инструмент, онда је то свакако најбоље уз саз или хармонику

ДОБРА севдалинка не може да се замисли без Неџада Салковића, а неке од најлепших нумера које је снимио у богатој певачкој каријери, попут "Не клепећи нанулама", легенда традиционалне босанске песме отпеваће на концерту "Вече севдалинки" 8. новембра у Сава центру. У пратњи оркестра Динка Мујановића наступиће и други истакнути извођачи, ка што су Недељко Билкић, Биља Крстић, Енес Беговић... "Академик за севдалинке" (од пре неколико година члан Европске академије наука на одсеку за уметност) с нестрпљењем очекује поновни сусрет са београдском публиком, јер се, како каже, у српској престоници увек лепо осећа.

- На концерту ћу, између осталог, отпевати дивну стару песму "Београде, граде", коју сам пре 50 година, а можда и више, научио од Вукашина Вулета Јевтића - каже, за "Новости", Неџад Салковић. - Севдалинка, чије су стихове народни уметници клесали вековима, има јединствен поетско-музички израз. Слушам музику целог света, али ту лепоту мелодије, стихова и поруке нисам приметио ни у једној другој музици. На простору бивше Југославије има много одличних певача севдалинки, али нико не може да их отпева аутентично као Бошњак. Да не будем погрешно схваћен, као што "шумадијску двојку" нико боље не пева него неко одавде. Велики део моје каријере везан је за Београд, и увек сам се трудио да реч "лепо" изговорим као ви, али никада нисам успео. Да би севдалинка била права, а њени стихови и мелодија дошли до пуног изражаја, потребан је прави тумач. Мало је правих тумача, али и истинских слушалаца. Сваки слог севдалинке добро простудирам, па кажем себи: Овде ћеш ићи лагано, тихо, да шапнеш неку реч уколико је потребно. Ако емоције из севдалинке и душе не пренесем на публику, онда нисам ништа урадио. Али мислим да сам апсолутно успео у томе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

На питање да ли су млади певачи данас заинтересовани за ову врсту музике, последњи из плејаде великана севдаха каже:

- Много је младих извођача који то могу да отпевају, али иду линијом мањег отпора, па пробају да опонашају оригинал. Немој, болан, тако. Оригинал је оригинал. Има дивних севдалинки које су мање експлоатисане или нису никако. Разгрни мало, нађи, обради, нека ти неко помогне ако треба, па је отпевај. Тек онда можеш да кажеш: Ово је севдалинка и ја је певам. Нас четворица класичара, Заим Имамовић, Химзо Половина, Сафет Исовић и ја, једну песму, али и многе друге песме, певамо на различите начине. Многи певају "Емину", али асоцијација на њу је Химзо Половина.

Славни интерпретатор народне музике Неџад Салковић често истиче да је севдалинка непролазна дама која је веома захтевна. Руку подруку са њом иде више од шест деценија. Открива и када највише може да дотакне срце и душу слушалаца:

- Севдалинка најлепше звучи када се пева а капела, а ако се изводи уз инструменталну пратњу, онда је то свакако најбоље уз саз или хармонику. Уз саз глас долази до изражаја, сваки минимализам и сваки украс. Што је више инструмената у оркестру, морају да се раде аранжмани, и то је већ механичко свирање и певање.


Легенда врањског мелоса Станиша Стошић је још давних дана назвао Салковића принцом севдалинки, због беспрекорне елеганције на сцени и односа према публици. Такав је и данас.

- Никад нисам себи дозволио да певам у гардероби у којој сам путовао, без обзира на то да ли наступам у сеоској, варошкој или светској дворани - наглашава Салковић, који поносно истиче да свакодневно ради по 100 склекова. - Ја сам човек који покушава да свој посао ради што боље и да буде што коректнији према људима. Нисам звезда. Знате ко су звезде? Они који немају појма, у свим сферама живота је тако.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ТРОСТРУКИ ДИСК

УСКОРО ће ПГП РТС објавити троструки диск са најлепшим песмама Неџада Салковића, два са компонованим песмама и један са 20 брижно бираних севдалинки.

- Мој сарадник Адмир и ја смо три дана бирали песме - каже Неџад.

- Да сам за сваку песму коју сам снимио у каријери само прошао поред студија, било би много. Камоли да те песме научите, снимите и објавите.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)