Бренд њу хевис пред београдске концерте: Српска публика увек у себи носи слободу

Весна ПАНТЕЛИЋ

уторак, 22. 10. 2019. у 15:45

Бренд њу хевис пред београдске концерте: Српска публика увек у себи носи слободу

Фото Промо

Ендрју Леви, пред концерте "Бренд њу хевиса" у Београду, обећао енергичну журку

АУТЕНТИЧНИ џез-фанк-соул-аренби састав "Бренд њу хевис", који се сматрају пионирима лондонске "есид џез" сцене, враћају се после три године у Београд, да одрже концерте 29. и 30. октобра у клубу "Битеф арт кафе", у оквиру серијала "Мјузиколоџи баркафе сешенс". Група коју су 1985. оформили школски пријатељи из лондонског предграђа Илинг, Јан Кинсејд (бубањ, клавијатуре), Сајмон Бартоломју (гитара) и Ендрју Леви (бас, клавијатуре), успела је у ери где је доминантан хип-хоп, да своју велику љубав према фанк груву из седамдесетих трансформише у софистицирани звук који иде путевима класичног соула.


Сајмон и Ендрју данас иза себе имају више од 2,5 милиона продатих албума и велики број успешних синглова. Наступи су им познати по доброј, енергичној атмосфери и врхунском проводу. Београдска публика ће овог пута имати прилику да међу првима уживо чује песме са новог албума "TBNH", који су "Бренд њу хевис" објавили 6. септембра, а за који чланови бенда кажу да им је најбољи до сада. На питање како то да имају тако добру везу са српском публиком, Ендрју Леви за "Новости", одговара:

- Публика у Србији носи неку врсту слободе коју нисмо видели на другим местима. Некоме то можда звучи невероватно, али заиста се види у начину на који реагује на музику, као и то како уз њу плеше, односно начин на који узвраћа енергију. Начин на који су људи плесали на претходним концертима у Београду, инспирише нас да дамо више. То је узајамна ствар.


* Шта обожаваоци могу да очекују од ових концерата?

- Навикли смо да наступамо у просторима различитих капацитета, од 80.000 људи колико прима стадион "Вембли", па до приватних журки за 100 људи. Увек се трудимо да прилагодимо шоу публици, тако да се баш радујемо предстојећим концертима. Биће јако енергично! Ми волимо да правимо журку. Прикључите нам се!


* Тврдите да вам је албум "TBNH" најбољи до сада?

- Представља крајњу дестинацију једног извесно тешког музичког путовања, у којем је један од главних чланова бенда одлучио да нас напусти. Наша жеља је јако дуго била да снимимо најбољи албум до сада, тако да смо због тога дуго и трагали за идеалним решењима у свакој песми. Ставили смо фокус на креацију, стваралачки процес, ауторску музику и неоспорно беспрекорну продукцију, и верујем да смо тиме заправо и успели да снимимо најбољи албум до сада.


* Са ким сте све сарађивали на новом албуму?

- У току наше вишедеценијске каријере, сарађивали смо са многобројним извођачима, и те сарадње су нам одувек биле драге. Зато смо одлучили да се са новим албумом вратимо радећи управо оно што највише волимо - позвали смо велики број колега, као што су наша Ен'Ди Давенпорт, Сида Гарет, нова певачица Анђела Ричи, Енџи Стоун... Један од мени лично дражих синглова, "These walls", продуцирао је Марк Ронсон, док га је Ен'Ди отпевала. Морате га чути!


Прочитајте још: Висенте Амиго: Београдска публика осећа фламенко


* Од почетка сте имали честе персоналне промене, како сте успели да одржите оригинални вајб са почетка каријере?

- Бенд смо основали још у школи. Прве три године провели смо "џемујући", и то нас је спојило и на музичком, али и на другим нивоима. Прошли смо пут од инструменталног састава, који је потом убацио и дувачку секцију, да бисмо на крају имали и вокалисте. Наша конекција је увек била јака, и управо нам она дозвољава да наставимо без обзира на то ко је главни вокал, иако је сваки нови члан оплеменио бенд на неки начин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Peđa

22.10.2019. 16:26

Ljudi, jeste li vi normalni? Kakav Endrju? Bilo koji Amerikanac bi vam se slatko nasmejao.