ПРОДУЦЕНТ, сценаристкиња и активисткиња Јелена Вељача појавила се на ХРТ-овој емисији "Недјељом у 2" након протеста "Правда за дјевојке". Вељача је била један од организатора јучерашњих протеста који су се одржали због случаја силовања банде у близини Задра и поступањем правосуђа у том случају. На крају емисије дошло је до вербалне конфронтације између ње и водитеља емисије Александра Станковића. Александар Станковић је хрватски новинар рођен у Суботици.

Почетак емисије говорио је о јучерашњим протестима широм Хрватске.

"Веома сам задовољна протестима. Овај протест није само наш, од марта до данас успоставили смо сарадњу са многим веома важним актерима на НВО сцени. Они су стручњаци. Ја сам на неки начин симбол, а жене и мушкарци су стали иза нас и дали нама као иницијативи садржај који је изузетно важан. Никада нисмо желели да протестујемо на небитној ствари. Протест смо суорганизовали са Женском собом - рекла је Вељача.

Прочитајте још: ПРОТЕСТ У ПУЛИ ЗБОГ ГРУПНОГ СИЛОВАЊА ДЕВОЈЧИЦЕ: Полиција хтеда да ухапси младиће због мајици "ХДЗ лопови" (ВИДЕО)

Од јучерашњих протеста упућен је један кључни захтев, а то је да се јавно финансира озбиљан систем помоћи жртвама сексуалног насиља.

- Ако би неко седео овде из институција, показао би новине у којима се пише да се нешто ради, али у пракси то није - рекла је Вељача и додала да желе да створе нове сигурне куће за жене широм Хрватске и да је премијер Андреј Пленковић обећао да ће то учинити.

Вељача је истакла да злостављане жене могу да се обрате иницијативи на веб страници spasi.me. Она је додала да практично не постоји насиље у породици које не укључује и сексуално насиље.

- О томе се веома ретко говори. Сексуално насиље је, нажалост, табу тема. Стигматизира се и жртве се због тога снажно осећају - рекла је.

КРИТИКОВАЛА КОЛИНДУ

Додала је да у Хрватској људи нису свесни шта је сексуално насиље.


- Наравно, ако вас неко удари штапом по глави и одвуче у грмље, сви ће рећи да је то било силовање. Али имамо случајеве да је" била у руднику, напила се "... То жртву доводи у позицију у коју сви сумњамо ако она је то тражила. Не би требао да постоји такав дискурс - рекла је Вељача.

Станковић је подсетио на њену изјаву да је Задар "град случајности и да је то заоставштина владавине ХДЗ-а која је прећутно прославила насиље свих категорија". Вељача је одговорила да је чињеница да је у Задру владао ХДЗ, али да све владе, укључујући и СДП, имају свој грех у величању насиља и неадекватној заштити жртава. Коментирала је и изјаву главног судије Марина Мрчеле да је "дошло до хајке против суда у Задру који не доприноси поступку, не доприноси поштовању жртве, нити допушта претпоставку невиности", што је назвала невероватно окрутнпм заменом теза једног судије и додала да је јасно да је овај случај открио фрустрацију и неповерење према владавини закона.

Прокоментарисала је и председницу Колинду Грабар-Китаровић. Верује да се није довољно ангажовала у заштити жена и женских права. Додала је да је економско насиље распрострањено у Хрватској и да су жене зависне од мушкараца, прво од очева, а затим од мужева, те да жене имају изазов да напусте круг злостављача немају куда.

СТАНКОВИЋ ЈЕ ПИТАО О ЊЕНИМ СЛИКАМА НА ИНСТАГРАМУ

Станковић је потом пренео запажање неких на друштвеним мрежама који су рекли да Јелена једног дана "показује гузу на Инстаграму", а други се бори против насиља над женама.

- Ко год се бори против насиља над женама, децом и мушкарцима, добродошао је. Да коментарише слике на Инстаграму, мислим да та мрежа служи за коментарисање слика, али не и у емисији "Недељом у 2 ". Слика у бодију кад је лепа свиђа се и женама и мушкарцима. Неки, наравно, немају потребу да деле то на Инстаграму, а неки имају. Имам 45 000 пратиоца који ме вероватно прате јер сам давно играла у сапуницама, а можда ме неки прате због ове борбе која је изложена у медијима рекла је Вељача.

Такође је коментарисала иницијативу Me Too, која је настала након случаја злоупотребе реномираног продуцента Харвија Вајнстина.

Прочитајте још: Салма Хајек: Вајнстин ме годинама прогањао

ВЕРБАЛНИ СУКОБ ВЕЉАЧЕ И СТАНКОВИЋА

Станковић је питао зашто је Селма Хајек дозволила да је Вајнстин злоставља и зашто је ћутала о томе 14 година. Водитељ је рекао да му то не звучи уверљиво.

- То је изјава која се често чује када је у питању сексуално насиље. Проживела ју је и Селма Хајек. Ви секундарно жртвујете Селму Хајек. То би рекао сваки стручњак. То није здрав разум. Ви сте бели хетеросексуалан мушкарац на положају моћи. Не разумете да мушкарци и жене, чак и ако су на истој позицији моћи, нису једнаки. То је оно што феминизам покушава већ дуго да каже. Није исто да ли мушкарац или жена воде „Недјељом у 2 - рекла је Јелена Вељача.

Назвала је Станковића дискриминишућим јер је рекао да му није јасно зашто богата и моћна жена није пријавила злостављача.

Започела је бурна расправа која се није завршила мирољубивим тоном. Станковић је упорно доводио у питање поступке Селме Хајек и у једном тренутку рекао да он не би, као Хајек, наставио да сарађује са својим злостављачем, а то је разбеснело Вељачу.

- Ви не знате шта је њен одговор. Како можете? Како можете доводити у питање одлуку жртве сексуалног насиља? - рекла је Станковићу Вељача.

Извор: index.hr