РАСКОШНИ амбијент Белог двора у Београду угостио је нашу екипу на снимању ТВ филма "Пролеће на последњем језеру", сценаристе Вулета Журића, који ћемо гледати следеће године на РТС. Радња је смештена у период после бомбардовања Југославије, 1941. године, када је из Београда протерано 11 дипломата на челу са Ивом Андрићем, који је тада био југословенски амбасадор у Берлину. Када су их довели у хотел на Боденском језеру, нико од њих није знао шта то значи, док с временом нису схватили да су тамо заточени.

Глумица Олга Одановић, која игра Клару Мишетић, жену дипломате, за "Новости" открива да заточеници осећају да нешто није у реду, јер не знају шта ће бити с њима.

- Неки су се вратили у Веоград, а неки у Немачку, док је вођа дипломата Радован Шуменковић (Александар Ђурица) завршио на привременом раду у логору Дахау, као и многи други. После тих догађања, Андрић је изјавио да су му Немци и Немачка највећа мука у животу - каже Одановићева.

Паралелно са ишчекивањем разрешења судбине дипломата, пратићемо интригантну причу о љубавном троуглу између Андрића, костимографкиње Милице Бабић и њеног мужа Ненада Јовановића, службеника у амбасади. Редитељ Филип Чоловић сматра да филм баца другачије светло на нашег нобеловца, кога већина доживљава само као одмереног човека, дипломату и писца.

Прочитајте још - Тихомир Станић: Публици сам открио целог себе

- Он је учествовао и у многим револуционарним дешавањима након Првог светског рата, а био је и у затвору. Уз све то, имао је, и за данашње време, неконвенционалну љубавну везу са Милицом. Она се удала за њега тек 1957. године, после смрти свог супруга. Док неки сматрају да је незгодно правити филм о томе, други виде дивну, вишедеценијску љубавну причу пара који је дуго чекао на ту љубав - каже Чоловић.

Тихомир Станић као Иво Андрић


Глумац Тихомир Станић, који игра нашег нобеловца, каже да је о том љубавном троуглу или људи не знају ништа или Андрићеви поштоваоци то крију.

- Тако велике и значајне људе као што је Андрић јавност често идеализује, чувајући их од њих самих. Могуће је да је он био заљубљен, а могуће и да није - тајанствен је Станић.

Улоге тумаче и Борис Комненић, Небојша Миловановић, Наташа Тапушковић, Јелена Ћурувија, Драган Петровић Пеле, Борис Комненић, Бранислав Трифуновић и други.


ТИШИНА ГОВОРИ

ГЛУМИЦА Марија Вицковић (на слици), која игра Милицу Бабић, срећна је што је део екипе овог филма.

- Драго ми је што се открива та страна Андрићеве личности, која ће посебно привући жене. Редитељ Филип Чоловић ме дивно води кроз мој лик, а много тога ће бити и у тишинама и погледима - каже Марија Вицковић.