Ексклузивно: Другачија прича о рату

Милан АЏИЋ

12. 10. 2019. у 10:18

Ексклузивно: Другачија прича о рату

Фото: Епик драма

Хелен Хант игра неустрашиву америчку новинарку Ненси, која ће се супротставити нацистима

У ГОДИНИ обележавања осам деценија од напада нацистичке Немачке на Пољску и почетка Другог светског рата, телевизија Би-Би-Си снимила је амбициозну високобуџетну серију "Свет у пламену". Прву сезону од седам епизода дуго припремане ратне драме премијерно ћемо гледати од 10. новембра, недељом у 21.00, на овдашњем каналу Епик драма. Екипа "ТВ новости" присуствовала је протекле недеље у Варшави претпремијери прве епизоде, где су се у културном центру „Конесер” (бившој светски познатој фабрици вотке) црвеним тепихом прошетали аутори и глумци овог серијала.

Да је реч о будућем ТВ хиту гаранција су велика имена из света кинематографије из чак пет земаља - Велике Британије, Пољске, Француске, Немачке и Америке, које је окупио један од најуспешнијих британских продуцената Дејмијен Тимер ("Поаро", "Госпођица Марпл", "Полдарк", "Викторија", "Вашар таштине").

По сценарију аутора Питера Боукера, троструког добитника Бафте, у серији играју бардови седме уметности - оскаровка Хелен Хант, Шон Бин и Лесли Манвил, док ћемо у водећим улогама гледати младе глумце који обећавају, Џона Хауера Кинга ("Мале жене"), Џулију Браун, Зофју Вихлач ("Илузије", "Трагом костију"), Брајана Џ. Смита (Sense8), Паркера Сојерса ("Мишел и Обама") и Бориса Шица ("Пољско-руски рат"). Као специјални гост појављује се прослављени пољски глумац Томаш Кот, јунак остварења Павела Павликовског "Хладни рат", кога ћемо ускоро видети у ципелама српског научника Николе Тесле у америчком филму "Никола".

Радња серије "Свет у пламену" води нас у позно лето 1939, у Варшаву, где упознајемо њеног главног јунака - младића Харија. Он ради као преводилац у британској амбасади и заљубљен је у келнерицу Касју. У тренутку кад први нацистички тенкови пређу границу Пољске, а Велика Британија прогласи рат Немачкој, живот пред Касју ставља тежак изазов.

Фото: Епик драма

Она мора да бира између човека кога воли, који јој нуди брак и спас од рата, и борбе за домовину. Хари је, такође, на мукама. Уколико му Касја изговори судбоносно да, мораће да полаже рачуне вереници Лоиси, радници у фабрици и певачици коју је оставио у Манчестеру, и уштогљеној мајци Робини. Ту је и неустрашива америчка репортерка Ненси, која у Берлину ризикује живот да би заштитила суседе од нациста, док њен нећак, доктор Вебстер у Паризу, под претњом ратне стихије одбија да напусти Француску и мушкарца којег воли.

Од безбрижног живота у Манчестеру, преко боемског Париза и срца нацистичког режима у Берлину, до ватром захваћене Варшаве, "Свет у пламену" нам кроз приче обичних људи дочарава почетак Другог светског рата. Први пут у историји телевизије једна од најболнијих рана Европљана представљена је из мултинационалне перспективе, што ову серију чини другачијом од свих које смо до сада гледали.

Фото: Епик драма

- Желео сам да испричам причу о људима који нису доносили одлуке током рата, али су на њих дубоко утицали - каже, за "ТВ новости", сценариста Питер Боукер. - То су биле генерације људи који никада не би напустили родни град, али су се силом прилика нашли у иностранству где је њихов живот био „на чекању” од пет или више година. Намерно сам бежао од традиционалних ратних прича. Хтео сам да пишем о томе како је бити сенегалски војник у Дснкерку, или амерички геј лекар који је дошао у Париз да би прославио слободу своје сексуалности, а онда су нацисти извршили инвазију на Француску. Крочио сам у дом обичне, аполитичне немачке породице која се надала да ће нацизам бити пролазна фаза, а доспели су у ситуацију да живот њиховог детета виси о концу само зато што је инвалид.

Фото: Епик драма

Учинило ми се да су то неиспричане приче, али када мало боље размислите схватићете да их и данас проживљавамо у нашим преокупацијама у вези са националношћу, државним границама, сексуалним слободама и избеглицама. Такође, занимала ме је промена у животу и очекивањима жена током рата. Како оних које су директно биле умешане у сукоб, тако и домаћица. Током истраживања имао сам приступ њиховим дневницима из музејских архива. Био сам изненађен, углавном су размишљале о томе где могу добити добру кафу и о мушкарцима. Сваког дана гледале су смрти у очи, али основне људске преокупације нису им се мењале.

Фото: Епик драма

Обичне људске судбине испричане кроз различите менталитете, са заводљивим зачином мелодраме, главни су разлог из ког извршни продуцент Дејмијен Тимер предвиђа успех "Свету у пламену".

- Неоспорна је чињеница да је већина серија и филмова о Другом светском рату урађена из британске или америчке перспективе. "Свет у пламену" је демократска серија. Нема граница. Пољско виђење ове теме подједнако је заступљено колико и америчко. Има нешто магично у сарадњи између глумаца различитих националности, повезаности у племенитим делима њихових ликова. Није важно да ли сте из Србије или Велике Британије, сви смо само људи и судбине наших јунака тичу се свих нас. Зато верујем да ће вам се подвући под кожу - поручује Тимер.

Фото: Епик драма


КОНТРОВЕРЗНА ЉУБАВ

ВЕЛИКУ пажњу у серији "Свет у пламену" изазвала је контроверзна љубав између двојице мушкараца, и то различите националности и боје коже. На питање зашто је кроз хомосексуалну везу приказао ратна збивања у Паризу, аутор Боукер каже да је желео да открије ону страну француске престонице о којој се досад није много причало:

- Предратни Париз био је уточиште за афроамеричке џез музичаре и гејеве. Тамошњи боемски призор био им је привлачан због либералних вредности у поређењу с остатком Европе. Онда су дошли нацисти. Требало је одлучити: остати и издржати тортуру или побећи и спасти се. Суштина драме је у стварању компликација у животу ликова, а геј тематика у ратним серијама до сада није била заступљена. Срећом, живимо у времену када то више није велики табу, па можемо да прикажемо причу о љубави двојице мушкараца у Другом светском рату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације