Сандра Силађев хумором прави пометњу: Књига Феминизам за почетнике - прича о женској слободи

Дејан Ћирић

10. 10. 2019. у 12:57

Сандра Силађев хумором прави пометњу: Књига Феминизам за почетнике - прича о женској слободи

Сандра Силађев Фото Приватна архива

Њени стрипови су извесни омаж свему што је, до сада, урадила кроз видео клипове, сажето и тематски

Глумица и комичарка Сандра Силађев где год се појави својим озбиљним хумором направи праву пометњу.

Та пометња се догодила прво на мрежама са Вине каналом “Диња”, а затим на стејџу где је почела да наступа као станд уп комичарка у марту 2017. године. Њени стрипови су извесни омаж свему што је, до сада, урадила кроз видео клипове, сажето и тематски, овог пута, у стрипу “Феминизам за почетнике” на тему о којој наслов и говори, а чија промоција се одржава у петак у 20 часова у клубу комедије "Бен Акиба".

По трећи пут коаутор издања је Душан Стокић који је био задужен за цртеж и у прва два стрипа Сандре Силађев “Не зна свиња шта је Диња” и “Покондирена Диња”. На промоцији ће се говорити о свим овим темама, а биће организован и Округли сто, за који ће се учесници потрудити се да буде најзабавнији од оних на којима сте били. Након Округлог стола, уживаћете у делу Сандриног станд уп-а, на тему коју је обрадила у стрипу. На промоцији ће говорити новинарка Тамара Скрозза, водитељка и певачица Ида Престер и оснивач станд уп позоришта Милица Михаиловић.

Прочитајте још - Сандра Силађев: Хумор ће спасти свет

“Жене не треба да мењају своју женску природу него друштво и услове рада. Жене не треба да се такмиче са мушкарцима, ни са женама јер посао није ринг и љубав није ринг и живот није ринг. Жене желе да воле, раде и живе, а не да се пореде, такмиче, боре, кукају и доказују. Жене нису само тело, флерт машине и машине за репродукцију. Жене нису тастери. Жене нису ту да се њихов рад и постојање процењује кроз хормонски и брачни статус, емотивну стабилност и репродуктивну моћ, нити су ту да би биле јединица мере за морал. Жене нису власништво које је ту да трпи и ради кућне послове без плате. Жене не постоје да би биле експлоатисане у послу.

Прочитајте још - Сандра Силађев: Тугу мораш да оџивиш, да пустиш да се догоди и да прође

Прича о женској слободи је прича о правима жена и тиче се управо ослобађања од било каквог поређења са мушким родом, тиче се слободе да жена има право да буде то што јесте и да има право на свој избор у послу, животу, понашању, облачењу, љубави и сексу. Прича о правима жена тиче се свих жена. Тиче се и жена са инвалидитетом и слабовидих жена и транс жена и сиромашних и богатих жена и жена свих националности.

Прича о правима жена тиче се управо тога да се жена не гледа само кроз призму патријархата. Жене су људи и имају мозак, способности и таленте. Зашто да их онда не користе у пуном капацитету и не зараде свој новац и свој стан и своју личну слободу?

Жене имају право да изаберу патријархат али исто тако имају право да живе изван свих наметнутих оквира и правила патријархата и да због тога не трпе осуду мушкараца и других жена.” каже Сандра Силађев за Новости Онлине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације