ПРОСТО је невероватно да је телевизијски пренос средишњег јавног догађаја поводом обележавања 800. годишњице аутокефалности Српске првославне цркве изнебуха прекинут на првом и настављен на другом програму Јавног сервиса Србије, усред свечаности, управо у тренутку сценског приказа у коме Свети Сава прима од цариградског патријарха томос о аутокефалности. Овај рез изведен је "као сатаром". Изненада је озбиљно нарушена евокација једног од најважнијих догађаја у историји СПЦ и цео овај свечани призор, коме је присуствовала елита нације, на челу са патријархом и председником државе, пребачен на други канал - јер је први био спреман за Оливеру Јовићевић и њен "Упитник", посвећен наредним изборима и захтевима "опозиције" у вези са њима! Несхватљиво. Непојамно. Важнији је "Упитник" од Светог Саве и осам векова Српске цркве! Друштвене мреже целе ноћи гореле су од негодовања због овог гафа Јавног сервиса који се тешко може објаснити икаквим разлогом осим потпуним одсуством разумевања за велики празник народа који чини премоћну већину претплатника истог Јавног сервиса. Тај народ је с правом увређен због овог скандала и има право да тражи објашњење и извињење. Ако је и од Бујошевића, много је.

Прочитајте још - Вучић одликован Орденом Светог Саве: Ово ме обавезује да се још више борим за Србију, да буде вечна! (ФОТО+ВИДЕО)

Сведоци смо праксе да се ударни вечерњи ТВ дневници Јавног сервиса без зазора померају према сатници разних спортских догађаја како или колико коме падне на памет, а да се најављене емисије често отказују без објашњења. Програмска шема РТС одавно је "клизна" и препуштена дневном расположењу свог руководства. Али ово је прешло све границе. Не знамо шта је пресудило да се обележавање главне прославе једног догађаја од националног значаја усред преноса пребацује са канала на канал, и то без смисла за приоритет и неку примеренију врсту "резања" (има их, наравно). Извесно је, међутим, да је овим нанета непроцењива штета и држави и Цркви, културно-историјском и верском достојанству српског народа. Руковођење јавним пословима ове врсте не може бити ствар ичије "уређивачке политике". Последице овог чина не могу се више исправити и покрећу веома озбиљна питања одговорности. (А на страну што су уместо једног достојанственог призора српске саборности у Сава центру, лета господњег 2019, гледаоци првог канала Јавног сервиса Србије гледали Оливеру и њене госте, међу којима се шепурио Сорошев дојавник Антонијевић, као прворазредни друштвени фактор).