ФЕСТИВАЛ ТОДО МУНДО: Мађарска сцена у фокусу

В.Н.

28. 09. 2019. у 15:28

ФЕСТИВАЛ ТОДО МУНДО: Мађарска сцена у фокусу
Најављено осмо издање фестивала "Тодо мундо" од 29. септембра до 3. октобра

МАЂАРСКА сцена је у фокусу осмог издања београдског Ворлд мјузик фестивала "Тодо Мундо", који ће бити одржан од 29. септембра до 3. октобра, најавили су јуче организатори. Фестивал ће у свом осмом издању, у три сале у Београду током пет дана, имати девет концерата, а поред тога биће организована и предавања.

Публици ће се представити бенд "Магос", који негује мађарску традиционалну музику Трансилваније, и "Бабра", састав окренут јужнословенској традицији, који наставља оно што је започео "Ансамбл Вујичић" из Сентандреје.

Виртуозни виолиниста Лајко Феликс, Мађар родом из Србије, први пут ће у Београду наступити са својим новим тријом. Њихов концерт 29. септембра у Дворани Коларчеве задужбине биће део узбудљиве вечери отварања, а претходно ће наступити Пјевачка дружина Светлане Спајић, чији нови албум традиционалних песама очекујемо ускоро.

Овогодишње издање карактерише и присуство музичара из региона. Два дуа су посебну пажњу скренула свежим деби албумима, што је био повод за позив на овај фестивал. Светски призната хармоникашица Мерима Кључо ће, заједно са певачицом Јеленом Милушић, извести свој програм на затварању 3. октобра, а дуо Даниел Лазар и Алмир Мешковић само је по месту оснивања и рада норвешки, док је њихова музика са Балкана, одакле обојица потичу.

Пјевачка дружина Светлане Спајић / Фото В. Татаревић


ПРОЧИТАЈТЕ И: САРАДЊА КОЈА ОДУШЕВЉАВА: Фрајле и Жељко Бебек - послушајте “Жуту ружу”


Из нешто даљих крајева Европе долазе групе и уметници које делују дуги низ година, и чији су се прошлогодишњи албуми нашли на врховима топ-листа: шпанска "Вигуела", која ће наступити у Студију 6 Радио Београда, и јерменско-турски дуо Вардан Хованишијан и Емре Гултекин.

Фестивал "Тодо Мундо" подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Фото Erdelyi Gabor / "Бабра"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације