Завршено снимање кратког филма Смена

Д.Ћ.

17. 09. 2019. у 23:46

Завршено снимање кратког филма Смена

Фото Тањуг

У Београду је завршено снимање кратког швајцарско-српског филма "Смена", у режији Луке Попадића
У Београду је завршено снимање кратког швајцарско-српског филма "Смена", у режији Луке Попадића, саопштили су из Филмског центра Србије.


У фокусу ове филмске приче налази се бомбардовање РТС-а и Србије током 1999. године, као и узроци-последице тог чина.


Прича "Смене" прати младог америчког ТВ репортера Џејмса, који 1999. године долази у Београд са јаким професионалним убеђењима и вером у слободу и који је, након уништења зграде РТС-а, приморан да донесе тешку професионалну и моралну одлуку. Главну улогу у филму тумачи британски глумац Рајан Витл.


"Фасцинира ме колико су људи спремни далеко да оду како би постигли свој циљ. Џејмс је веома занимљив лик и било ми је узбудљиво да дочарам ту његову моралну дилему", рекао је Витл.


Редитељ Лука Попадић објашњава да је за време бомбардовања Југославије живео у иностранству и да га је веома погодило како инострани медијие извештавају о о догађајима у бившој Југославији.


"Питао сам се како је до тога могло да дође у наводно слободном друштву. Веома сам срећан што смо успели да снимимо овај филм, тим пре што су копродукције у кратком филму тешко оствариве" казао је Попадић.


Прочитајте још: И светске звезде у српском филму о НАТО злочинима


Играни и документарни филмови Луке Попадића приказани су и награђивани на више од 100 фестивала у земљи и свету.


Филм "Смена" продуцирају Швајцарска продуцентска кућа Цогнито Филмс и две српске продуцентске куће: Прабаба продукција и Станковић и синови. Пројекат је подржан и од стране Филмског центра Србије, а у категорији мањинских копродукција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације