ЦРВЕНИ МЕСЕЦ: Враћамо прошлост у садашње време

Дејан Ћирић

понедељак, 16. 09. 2019. у 15:56

ЦРВЕНИ МЕСЕЦ: Враћамо прошлост у садашње време

Фото: Промо

Креативни тим серије “Црвени месец”: Роман Мајетић, Ивана Леа Корејзл и Невена Миловановић
Сагласна је ауторска екипа серије “Црвени месец” и са поносом истучу да су укључени у велики и значајан пројекат који још није виђен на нашим просторима, у шта ће се уверити и гледаоци ТВ Пинк од 7. октобра, када од 21 час премијерно буду видели уводне епизоде ове драмске серија.

Прва карика у том креативном ланцу јесте Роман Мајетић, који је већ две године у потпуности посвећен овом пројекту, пише сценарио, режира, монтира и стоји на челу читаве екипе.

Све што је Роман написао, смештено је у сценографију познате архитектице и сценографкиње Иване Лее Корејзл, која је поред школовања у Француској, одрасла у предратној грађанској породици и одише духом времена који серија обрађује.

Сав њихов напор усмерен је на глумце, који ће кроз љубавну причу дочарати тај важан историјски период, а у томе најзначајнију улогу има главна костимографкиња ТВ Пинк, цењена и искусна Невена Миловановић, у чијим костимима глумци напросто уплове у епоху.

За серију “Црвени месец” Мајетић тврди да је потпуно нов формат, јер је у садржајном смислу у питању драмска серија у жанру љубавног трилера, у визуалном је раскошни играни филм, а у продукцијском смислу се ради у оквирима сличним теленовелама.

Прочитајте још - Протагонисти серије "Црвени месец": Магија нам је променила животе!

- Серије тако захтевног садржаја које изгледају као “Црвени месец”, по правилу се снимају најмање недељу дана по епизоди, а ми епизоду снимимо просечно за дан и по, а да при томе не чинимо никакве компромисе по питању квалитета садржаја и слике - каже њен аутор Роман Мајетић, додајући да је своју оригиналу идеју сместио у контекст стварних историјских догађаја, и да се максимално труде да у сваком детаљу испоштују историјске чињенице.

Романове речи потврђује и сценографкиња Леа, која од новембра прошле године ради на нацртима и реализацији овог захтевног пројекта.

- Никада нисам радила епоху, али сам имала среће јер сам одгајана у таквим амбијентима и то ми је био орјентир – открива Леа. – Припреме су биле дуге и радили смо их уз историчара Николу Гиљена, водећи рачуна о сваком детаљу како би остали аутохтони и верни идеји самог пројекта, који је мени, после више од двадесет година искуства, један од најомиљенијих пројеката, не само због теме, већ је велики изазов и веома је инспиративно радити овако нешто. Ово је изузетна прилика да вратимо прошлост у садашње време и да се сви саживимо у тај давни сегмент прошлости. Поносна сам на то.

Роман Мајетић, Фото: Промо

Како би се и глумци саживели са улогама и оживели их пред гледаоцима ТВ Пинк, у многоме им помажу Ненини костини, шивени свакоме понаособ по мери и карактеру лика које тумаче.

- До сада смо сашили више од 700 костима, а до краја снимања ће их бити до 1.000 – каже главна костимографкиња. - Оформили смо екипу у нашој кројачници у Шимановцима, покренута је за ову серију, довели смо кројачице, направили контакте са кућама које производе и увозе материјале. У питању су велике метраже материјала, јер су хаљине тог доба биле дуге и слојевите.

Мајетић тврди да је већина глумаца овој серији приступила као да је реч о њиховом властитом пројекту, да су се максимално саживели са ликовима које играју и да свакодневно улажу велике напоре да се то види и у слици.

- Чињеница да серија има 120 епизода вероватно их је навела на закључак да је реч о сапуници, но сви су убрзо увидели колико је ово озбиљна и комплексна драмска прича, текст у којем практично свака сцена има и неки скривени смисао, где у сваком кадру итекако има шта да се игра. Једнако је и код екипе, почев од сценских радника, камермана, тонаца, монтажера, да не набрајам даље, немогуће је све побројати.

Ипак, Роман је посебно похвалио сценографкињу и костимографкињу, дубоко захвалан за њихов труд и посвећеност, а обе даме нису штеделе речи хвале за своје сараднике - од кројача, дизајнера, одућара, до декоратера и извођача радова који су подигли велелепна здања у комплексу “Pink film international studios” у Шимановцима. Ова креативна и вредна екипа имала је неочекивану помоћ у тако великој и богатој продукцији.

- Све што смо могли да сашијемо, ми смо сашили, а наручили смо еполете, шапке, рукавице, перје... Накит нам је правила млада дизајнерка Софија Станковић, а за прављења шешира сам ангажовала своју тетку, која је хеклала на десетине шешира прилагођених епохи – открива Нена.

Ивана Леа Корејлз, Фото: Промо

Публика ТВ Пинк ће се 7. октобра у 21 час уверити у речи креативног тима, у богатство и раскош костима, у величанствене реконструкције предратног Београда и љубавну драму испуњену политичким и шпијунским интригама.

Када серија буде започела телевизијски живот, за екипу ће доћи тужан дан, како Роман тврди:

- Убеђен сам да ће задња клапа “Црвеног месеца” свима нама пасти теже него крај било којег пројекта до сада. Што се мене тиче, једно знам: ово је у сваком погледу најбоља играна серија коју сам радио.

Стпљиво - остало је још само три седмице до премијере!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације