Албум посветили Делчи

Б. ЈОВАНОВИЋ

недеља, 15. 09. 2019. у 12:38

Албум посветили Делчи

Фото В. Данилов

Представљен први компилацијски диск, са 20 хитова, групе "У шкрипцу"

НОВОТАЛАСНА група "У шкрипцу", која је осамдесетих година прошлог века хитовима бојила југословенску музичку сцену, добила је своје прво компилацијско издање. Диск са 20 песама (са шест албума колико их је "Шкрипац" објавио), под називом "Колекција највећих хитова", објавила је "Кроација рекордс", а на промоцији у њиховој радњи у Београду, били су и Срђан Гојковић Гиле са другом супругом и њиховом 11-месечном ћеркицом, Дејан Цукић, Влада Јанковић Џет, Владимир Јакшић Муса, али и некадашњи чланови групе - Зоран Вуловић Вуле, Александар Васиљевић, Александар Лукић Лука, Милош Обреновић, Дејан Шкопеља и Ратко Љубичић, као и Мома Рајин, њихов сарадник и публициста.

Наталија Цајић, испред "Кроације рекордс", подсетила је да је група "У шкрипцу" исписала важне странице у музичким антологијама широм нашег региона, да су први албум снимили за ПГП РТС, а 1983. дошли у "Југотон" и снимили легендарну плочу "О, је", која је проглашена албумом године.

Некадашњи клавијатуриста "Шкрипца" Зоран Вуловић Вуле истакао је да је објављивање компилације за њих велики празник музике и љубави.

- Ово је наш први диск, дан када сви треба да се сетимо нашег пријатеља који је са нама сваки дан и чији глас је заувек остао у нашим срцима - рекао је Вуле, показујући на црно-белу фотографију покојног певача Милана Делчића Делче. - Делча је становао 100 метара од мене, са Васом је ишао у исту гимназију, Милош и ја у исти разред, Лука је био велика звезда, а Шкопи се појавио касније у нашим животима. Скупили смо се око позоришне представе "Не верујте онима који кажу да овај комад нема јединство радње". Није имао, али смо осетили да нам је судбина музика, а не позориште, и кренули смо у авантуру звану "У шкрипцу", која није трајала дуго, али је заиста била посебна.

У то време, вели Вуле, није било тешко бавити се музиком, најлепше девојке су биле око музичара, најзанимљивији младићи и најпаметнији људи, али без Делчиног гласа то не би било то. На питање какве емоције је пробудило поновно окупљање групе, приликом рада на компилацији, Вуловић је одговорио:

- Узбуђен сам и није ми свеједно, јер је "Шкрипац" био део наших живота. Не виђамо се често, а кад смо се окупили, било је то као повратак 30 година уназад.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Делча није заборављен (ФОТО)Питамо га да ће млађе генерације, које не знају много о "Шкрипцу", заинтересовати компилација, у смислу да сами крену да истражују целокупни опус овог сада веће антологијског бенда.

- И сам се надам томе - каже нам Вуле. Песме су остале да живе, то је најважније, да нису живеле, не бисмо сада били овде. Млађе генерације препознају нашу музику. Највероватније ћемо организовати и неки концерт идуће године.Компилацијски диск посвећен је гласу и делу Милана Делчића Делче, који је преминуо 2011, а у буклету се налазе и никад објављене фотографије "Шкрипца", ауторке Горанке Матић, такође важне фигуре тог времена.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СЕЋАЊЕ НА ДЕЛЧУ: Објављена компилација новоталасне групе "У шкрипцу"ЕМОТИВНИ ОД ПОЧЕТКА КАРИЈЕРЕ

МОМА Рајин је на промоцији казао да се група "У шкрипцу" бавила емотивним садржајима од почетка каријере:

- Ако се вратимо у доба наше младости, ствари су биле другачије него данас, али су многе остале исте. Напредовали смо у технологији, али свака генерација жели да пева о слободи, љубави и свом схватању света у ком живимо. Узмите ову компилацију и поклоните је млађима од себе, својој деци на пример, и видећете како ће изненађено да прихвате те песме и како ће поново да причају о љубави на начин на који ви то желите.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације